1) Jenama Prosesor

Di pasaran terdapat dua jenama prosesor yang boleh anda pilih iaitu Intel dan AMD. Kedua-dua syarikat gergasi tersebut memang menguasai prosesor di dunia dan kedua-duanya mempunyai kualiti yang sangat baik. Walau bagaimanapun, anda sepatutnya dapat memilih salah satunya. Kedua-dua syarikat membuat pelbagai jenis pemproses yang dijual pada pelbagai harga.

Sebagai contoh, syarikat Intel mengeluarkan beberapa jenis pemproses termasuk Intel Core i5, Intel Core i7, sebagai perlawanan AMD yang mengeluarkan pemproses FX dan Phenom siri. Untuk memilih kedua-dua jenama, anda boleh mempertimbangkan dana yang ada.

2) Pertimbangkan prestasi processor

Kedua-dua AMD dan Intel mempunyai prestasi yang cukup baik, tetapi prosesor Intel memiliki prestasi yang jauh lebih baik jika dibandingkan dengan AMD. Anda boleh memilih prosesor Intel Core i7 atau Intel Core i5.

Inti prosesor atau lebih dikenali dengan Core (Dual Core bermakna prosesor memilih dua teras). Sekiranya anda seorang pengguna Chipset LGA 775 kami cadangkan untuk menggunakan prosesor dengan teknologi tinggi pada soket ini, iaitu Core 2 Quad memiliki 4 Core. Untuk LGA 1150 keatas gunakanlah Core i3 ke atas.

4) Overclocking

Nah ini dilihat jika anda ingin melakukan overclocking. Overclocking adalah meningkatkan kecepatan standar processor. Misal, kecepatan standar adalah 3,4 Ghz, mampu ditingkatkan hingga 3,9 Ghz. Dengan syarat anda harus menggunakan pendingin yang layak. Contoh: Core i 5 4430, 3,0 Ghz, 4 Core, Chace 6Mb, Overclok Up to 4,6 Ghz.

5) Pendingin Processor

Komputer yang sering digunakan untuk bermain game cenderung memiliki panas yang berlebih. Hal ini karena processor pada komputer tersebut menghasilkan panas sehingga diperlukan pendingin yang tepat. Dengan adanya pendingin tersebut maka prosesor yang panas boleh cepat sejuk.

Panas yang dihasilkan oleh prosesor boleh merosakkan komponen komputer demikian juga dengan prosesor. Anda boleh memilih pendingin prosesor untuk komputer gaming yang berkualiti. Prosesor memerlukan pendingin sehingga tidak menimbulkan overheating.

UNTUK MAKLUMAT LANJUT, NANTIKAN ARTIKEL KAMI SETIAP HARI 🙂