Hard Disk adalah peranti penyimpanan pada komputer, di mana kita meletakkan semua fail di dalamnya. Seperti OS (Sistem Operasi / Sistem Operasi), software, game, hingga ke fail multimedia seperti muzik dan video. Hard disk adalah perkakasan yang mesti dimiliki oleh setiap PC atau komputer riba. Hard disk dibahagikan kepada dua jenis, iaitu dalaman dan luaran. Dan kali ini Tyfon Tech akan memberi tips bagaimana memilih hard disk luaran. Matlamatnya ialah anda boleh memilih hard disk mengikut kehendak dan keperluan anda dengan betul, dan meminimumkan perkara yang tidak diingini seperti hard disk dengan cepat rosak, proses lalu lintas data lambat dan lain-lain.
Untuk memilih hard disk luaran yang baik. semua yang anda perlu perhatikan adalah perkara-perkara di bawah.
1. Kapasiti Penyimpanan Hard Disk
Inilah yang paling penting, lebih baik memilih hard disk dengan kapasiti / kuota yang besar, matlamatnya adalah bahawa anda lebih bebas untuk menyimpan fail yang anda perlukan. Kapasiti hard disk yang paling biasa digunakan adalah sekitar 500GB sehingga 1TB. Tetapi terdapat juga dengan kapasiti 2TB atau lebih.
2. Format Hard Disk
Ini juga penting. Hard disk yang kita pilih mesti sepadan dengan OS yang kita gunakan pada PC kita. contohnya seperti Windows yang menggunakan format “NTFS”. Walaupun PC dengan Mac OS menggunakan format “HFS +”.
3. Kelajuan Putaran Hard Disk
Setiap hard disk mempunyai disk di dalamnya, di mana hard disk akan berputar dan memuatkan data. Hard disk yang baik mempunyai kelajuan putaran sekitar 7,200 rpm. Tetapi kini terdapat banyak di pasaran hard disk dengan kelajuan putaran yang lebih tinggi yang mencapai 10,000 rpm.
4. Sambungan Hard Disk
Setiap hard disk mempunyai tahap yang berbeza dan kelajuan sambungan. Kita mesti memberi perhatian kepada ini apabila membeli hard disk luaran. Jangan cuai memilih, hard disk dengan jenis sambungan terbaru akan membuat proses pemindahan data lebih cepat, iaitu jenis sambungan seperti “2.0, 3.0, 4.0”. biasanya yang paling banyak di pasaran hari ini adalah jenis 3.0 dengan ciri-ciri penyambung USB Blue.
5. Bentuk Hard Disk
Cari bentuk praktikal untuk dibawa, kerana hard disk luaran adalah peranti luar yang bertujuan untuk dibawa ke mana-mana tetapi dengan kapasiti yang besar. Jika boleh cari hard disk yang dilengkapi dengan pelindung getah untuk mengelakkan kesan yang berat.
Itulah beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan apabila anda memilih hard disk luaran. Harga mahal bukan jaminan bahawa hard disk yang anda pilih adalah berkualiti terbaik. Dan juga jangan mudah terjejas oleh hard disk yang mempunyai harga yang rendah. Adalah lebih baik untuk memastikan semua aspek yang tertanam dalam hard disk benar-benar memenuhi keperluan.