1) Mengatur jarak pandangan

Mengatur jarak pandang Monitor

Aturlah jarak pandang mata dengan skrin monitor, jarak yang tepat untuk berhadapan dengan skrin monitor adalah sekitar 4 cm. Jangan terlalu dekat dengan skrin monitor namun jangan terlalu jauh ketika berhadapan dengan skrin monitor.
2) Mengatur pencahayaan
pencahayaan pada layar monitor
Untuk mencegah kerosakan mata, anda boleh mengatur pencahayaan pada skrin monitor. Anda boleh mengatur kontras dan juga keterangan pada skrin. Sesuaikan tetapan tersebut sehingga anda dapat benar-benar selesa.
3) Perhatikan penerangan/cahaya
Mengatur pencahayaan ruangan
Mata yang rosak disebabkan oleh penerangan yang salah, bahkan penerangan/cahaya dapat menyebabkan kerosakan pada mata. Anda boleh mengatur penerangan/cahaya ruangan di rumah atau di pejabat. Jangan gunakan penerangan/cahaya yang terlalu terang, ini boleh membuatkan mata menjadi semakin teruk. Anda boleh menggunakan penerangan/cahaya dengan membuka tingkap bilik agar cahaya di luar boleh masuk kedalam ruangan.
4) Menyesuaikan warna dan huruf
Susun serta laraskan warna dan saiz huruf pada komputer. Jika tetapan huruf terlalu kecil, mata menjadi tegang dan tubuh menjadi lebih cenderung ke arah skrin komputer.
5) Rehatkan mata anda
Mengistirahatkan Mata
Mata yang letih tidak boleh dipaksa bekerja di hadapan skrin komputer, oleh itu, jika mata terlalu letih, anda harus berehat terlebih dahulu. Santai mata anda sekurang-kurangnya 15 minit selepas anda berada di hadapan skrin komputer selama 2 jam.
6) Gunakan cermin mata
 
Gunakan kacamata
Jika anda mempunyai masalah dengan mata anda, anda boleh menggunakan cermin mata yang sesuai dengan masalah mata anda. Ini dapat mengurangkan masalah kesihatan mata anda di depan skrin komputer.
Bekerja di hadapan skrin komputer mestilah dititik beratkan, ini adalah untuk mengelakkan kerosakan pada mata anda.