SSD adalah singkatan dari Solid – State – Drive yang mana merupakan media penyimpanan data yang menggunakan memori mantap atau memori tak gabar (nonvolatile memorysebagai media, dan tidak menggunakan cakera magnet seperti cakera keras konvensional. Berbeza dengan memori gabar (nonvolatile memory(misalnya RAM) data yang tersimpan pada SSD tidak akan hilang meskipun daya elektrik tidak ada.

Sejarah SSD 

Riwayat penyimpanan data tanpa menggunakan komponen bergerak ini sebenarnya sudah dimulai sejak akhir tahun 1960-an dan awal tahun 1970-an. Di ketika itu, SSD dibuat untuk komputer super buatan IBM iaitu Amdahl dan cray. Namun mahalnya harga yang perlu dibayar, membuatkan SSD tidak boleh dihasilkan secara pukal kerana ia tidak menjimatkan (dibuat sekiranya ada permintaan).

Projek SSD kemudian dilanjutkan dengan kehadiran SSD yang dibuat oleh StorageTek pada akhir 1970-an. Pada awal 1980-an, Santa Clara Systems memperkenalkan BatRam, siri memori berbentuk memori dengan kapasiti total 1 megabit (125 kilo bytes) yang berfungsi untuk meniru cakera keras, medium penyimpanan yang besar pada masa itu, kerana MS-DOS versi 1.0 hanya menyokong media penyimpanan maksimum sebanyak 160 kilo bait sahaja. Dalam bungkusan, memori ini dilengkapi dengan bateri yang boleh dicas semula. Bateri ini berfungsi untuk menyimpan data apabila litar RAM tidak mendapat bekalan kuasa (misalnya apabila komputer dimatikan).

Pada tahun 1995, M-Systems memperkenalkan SSD berasaskan memori kilat. SSD kemudiannya digunakan secara meluas oleh industri ketenteraan dan aeroangkasa AS sebagai pengganti fungsi cakera keras konvensional. Sejak itu, SSD telah berkembang sehingga mereka dibentuk dalam peranti yang kita kenal sekarang dan mula dihasilkan secara massal supaya harga hari ini semakin murah (walaupun cakera keras biasa masih jauh lebih murah).