1) Buat salinan data peribadi penting. Sebaik sahaja komputer anda hilang, itu (kemungkinan besar) hilang selama-lamanya, jadi pastikan anda telah membuat salinan mana-mana dan semua fail pada komputer yang anda perlukan pada masa akan datang.

  • Jadilah konservatif – selalu lebih baik untuk membuat cadangan terlalu banyak maklumat daripada terlalu sedikit.
  • Anda boleh menggunakan tong USB atau pemacu keras luaran untuk menyimpan maklumat penting anda – kedua-duanya boleh didapati di kedai-kedai elektronik.
  • Di samping itu, satu kaedah penyimpanan yang tersedia dalam beberapa tahun kebelakangan ialah penggunaan pemacu awan, yang boleh digunakan untuk pengguna kasual dengan pendaftaran akaun.

2) Buang semua data peribadi dari komputer secara kekal. Sebaik sahaja maklumat penting anda telah disandarkan, bijak untuk memadamkannya dari komputer supaya pengguna masa depan atau pencuri identiti tidak dapat mengaksesnya.

  • Memadamkan data dengan memasukkannya ke dalam tong kitar semula atau setaraf komputer anda sebenarnya boleh membiarkannya pada cakera keras anda dalam bentuk yang mungkin bagi individu yang bijak untuk pulih. Ini bermakna, biasanya, menjadikan komputer anda bebas daripada maklumat peribadi memerlukan pemformatan cakera kerasnya.
  • Memformat cakera keras tidak dapat dipulihkan dan akan penting menjadikan komputer anda “kosong kosong” – bebas daripada data peribadi anda tetapi pada dasarnya semua data – jadi pastikan anda sudah selesai dengan komputer anda sebelum melakukan ini.

3) Pilih pilihan untuk pelupusan. Tidak ada yang “cara yang benar” untuk menyingkirkan komputer lama – bergantung pada seberapa baik ia berfungsi dan keperluan komputer anda sendiri, anda boleh memilih untuk menggunakan semula komputer untuk kegunaan lain, menjual atau memberikannya supaya orang lain boleh menggunakannya, atau membenarkan ia dikitar semula dan / atau dilupuskan dengan cara yang selamat dari segi persekitaran.

  • Anda juga mungkin mahu menghapuskan bahagian komputer yang tertentu, seperti cakera keras atau kad video, supaya anda boleh menggunakannya pada masa akan datang, tetapi hanya mengeluarkan bahagian dari bahagian dalam komputer anda jika anda yakin dapat melakukannya selamat atau anda mempunyai akses kepada bantuan yang berpengalaman.

 4) Jika menggunakan semula, menjual, atau menyerahkan komputer anda, bersihkannya. Sekiranya anda tidak percaya komputer anda telah mencapai akhir hayatnya, ambil kesempatan ini untuk memberikannya permulaan yang lebih segar dengan membersihkannya secara menyeluruh. Lap bahagian luar dan skrin dengan kain lembap yang sedikit lembab (tidak basah) atau lap kimia ringan.
  • Pastikan anda memberi perhatian kepada jurang di antara kekunci pada papan kekunci, yang boleh menjadi menjijikkan dengan penggunaan jangka panjang. Gunakan petua Q untuk membersihkan ruang sukar untuk dijangkau ini. Untuk yang bersih dalam, buka ruang dalaman komputer dan gunakan udara termampat untuk mengeluarkan habuk.