Selalunya orang beli mousepad tertanya-tanya kenapa harga berlainan. Adakah ada beza pada setiap mousepad ? Untuk mencari jawapan di internet juga sangatlah sukar. Oleh itu, kami dari Tyfon Tech Sdn Bhd akan berkongsi dengan anda maklumat lebih terperinci.

Kami telah melakukan beberapa eksperimen tentang perbandingan antara kedua-dua mousepad.
1. Standard Mousepad
Standard Mousepad adalah mousepad yang sering kita gunakan dalam persekitaran pejabat atau sibercafe. Mousepad selalunya merupakan pilihan untuk orang yang tidak memerlukan kelajuan dan ketepatan. Harganya lebih murah.
Notis Jadual di bawah untuk maklumat lanjut tentang Mousepad standard:
2. Mousepad Gaming
Mousepad gaming biasanya digunakan oleh orang-orang tertentu sahaja contohnya pereka grafik dan sudah pastinya oleh para gamer. Terdapat juga beberapa sibercafe menyediakan mousepad jenis ini untuk pelanggan mereka yang bermain game hardcore. Perbezaan antara kedua mousepad ini biasanya adalah pada harganya. Biasanya harga mousepad gaming lebih mahal berbanding dengan mousepad standard.
Dari perbandingan di atas, anda mungkin lebih memahami mengapa harga standard Mousepad dengan harga Mousepad Gaming adalah sangat jauh. Kini bergantung pada anda ingin memilih yang mana.
Tips: Pilih Mousepad lebih baik disesuaikan dengan jenama daripada mouse yang digunakan.
Semoga bermanfaat ! 🙂