Perbezaan LCD dengan LED monitor ~ LCD dan LED memang susah untuk dibezakan. Mungkin pada anda ada yang menganggap LCD dengan LED sama sahaja tetapi pada umumnya LCD dan LED adalah berbeza.

Jom kita lihat dimana perbezaannya :

 Dari segi namanya sahaja kita boleh tahu perbezaan diantara LCD dan LED. Yang mana LCD adalah singkatan dari Liquid Crystal Display, manakala LED pula adalah singkatan dari Light Emitting Diode.
  • Bahan-bahan

LCD dan LED kedua-duanya terdiri daripada matriks yang menghasilkan 3 warna asas, iaitu warna RGB atau Red Green Blue. Tetapi perbezaannya adalah LCD yang terdiri daripada matriks cair kristal manakala LED terdiri daripada matriks-matriks LED.

Perbezaan asas antara keduanya adalah dapat menghasilkan warna pada monitor dan akhirnya dapat dilihat oleh pengguna, LCD memerlukan sokongan latar belakang / lampu latar putih. Walaupun LED tidak memerlukan lampu latar, matriks yang membentuk LED secara automatik akan menghasilkan cahaya mereka sendiri supaya warna juga akan muncul sendiri.

  • Sudut Paparan

Paparan sudut yang dimiliki oleh LCD dan LED adalah berbeza. LCD mempunyai pandangan sudut yang sempit daripada LED. Pandangan sudut dimiliki oleh LCD lebih sempit kerana saiz panel LCD terdiri daripada beberapa lapisan, jadi strukturnya agak lebih tebal. Berbeza dengan LED yang mempunyai pandangan sudut yang lebih luas dan juga nipis. Lampu yang dipancarkan oleh monitor LED lebih jelas dan tidak memerlukan bantuan lampu latar untuk memancarkan cahaya.

  • Ketajaman Warna 

Masalah ketajaman warna, sekali lagi LED lebih unggul daripada LCD. Monitor LCD mempunyai ketajaman yang lebih rendah daripada monitor LED. Jika dinyalakan keduanya bersebelahan, monitor LED akan kelihatan mempunyai kontras warna yang lebih jelas. Terutama dalam warna hitam dan putih, anda akan dapat membezakannya sendiri.

  • Ketahanan

Dari segi ketahanan, LCD masih lebih rendah daripada LED. Jika anda mempunyai monitor LED, apabila monitor dihidupkan, ketahanannya boleh sampai hingga 100,000 jam. Tetapi monitor LCD hanya boleh bertahan hingga 60,000 jam sahaja. LED mempunyai rekabentuk yang lebih nipis daripada LCD supaya ketahanannya juga lebih cekap. Walaubagaimanapun LCD dari segi rekabentuk lebih besar dan juga menggunakan teknologi CCFL yang terus memancarkan cahaya.

  • Harga

Jika anda membuat kajian sebelum membeli, pastinya anda tahu bagaimana kualiti warna atau gambar yang dihasilkan pada skrin LCD dan skrin LED. Seperti yang diketahui, skrin monitor LED lebih cantik. Jadi, tidak hairanlah jika harga monitor LED jauh lebih mahal daripada harga monitor LCD walaupun saiz skrin yang sama.