Ramai orang yang berfikir bahawa cracker dan hacker adalah perkara yang sama, tetapi sebenarnya mereka adalah dua perkara yang berbeza. Kedua-duanya diadili sebagai komuniti atau individu yang merosakkan sistem keselamatan rangkaian. Untuk menjelaskan kes ini kami dari Tyfon Tech Sdn Bhd akan memberikan beberapa definisi yang akan menambah wawasan anda.
CRACKER
Crackers adalah individu atau kumpulan yang menembusi keselamatan sistem yang negatif / berbahaya. Crackers biasanya memecah sistem aplikasi / program secara tidak sah.
Crackers berfungsi dengan menembusi kata laluan keselamatan yang telah tertanam dalam program / aplikasi menggunakan algoritma tertentu. Crackers melakukan kerja mereka dalam masa yang singkat, bergantung pada bagaimana algoritma rumit tertanam dalam program, kaedah yang digunakan oleh cracker adalah sangat mudah, tetapi kaedah yang digunakan oleh cracker adalah berkesan. Dan sehingga kini tidak ada sistem keselamatan yang mampu bertahan dalam rampasan cracker.
HACKER
Tidak jauh berbeza dari Cracker, Hacker juga individu atau kumpulan yang pakar dalam menembusi keamanan sistem. Tetapi sifat penggodam tidak selalu negatif. Hacker dibahagikan kepada beberapa kumpulan, iaitu.
Black Hat Hackers: Kumpulan ini melakukan perkara-perkara negatif untuk kepentingan mereka sendiri dan tentunya membahayakan orang lain. Dalam hal ini Black Hat Hacker boleh dipanggil Cracker.
White Hat Hackers: Ini bertentangan dengan “Black Hat Hackers”. Kumpulan penggodam ditugaskan melakukan perkara-perkara positif untuk melawan jenayah “Black Hat Hackers”. White Hat Hackers menggodam program dengan perizinan dengan tujuan untuk menemui kelemahan program dan memberikan input untuk memperbaiki sistem ketahanan sistem yang digodam. Secara umumnya kumpulan ini berfungsi dalam jabatan keselamatan antarabangsa seperti “Analis Keselamatan”.