Laptop
Komputer riba, atau hanya komputer riba, adalah komputer mudah alih yang biasanya berat 4-8 paun (2 hingga 4 kilogram), bergantung pada saiz paparan, perkakasan, dan faktor lain. Notebook adalah komputer peribadi yang mengalihkan beberapa fungsi untuk kekal ringan dan kecil. Komputer notebook biasanya berat kurang daripada 5 paun dan cukup kecil – “saiz notebook” – agar sesuai dengan mudah dalam ransel atau beg bimbit.
Notebook
Pada mulanya, komputer riba telah dicipta untuk meniru fungsi desktop; Walau bagaimanapun, permintaan untuk komputer riba untuk tujuan hiburan telah membawa kepada pembangunan peranti yang lebih padat, seperti netbook dan tablet. Notebook juga direka bentuk untuk berfungsi dengan sama seperti desktop, tetapi lebih ditujukan kepada penggunaan peribadi daripada penggunaan perniagaan. Saiz buku nota berguna ialah komputer notebook yang jelas. Apabila mereka mula-mula dikeluarkan, mereka tidak mempunyai cakera keras yang boleh diganti atau peranti lain yang berkaitan.

Laptop Notebook Main Manufacturers Apple, Dell, Toshiba, Acer, Asus, Lenovo, HP, Samsung, Sony, MSI, AlienWare, Microsoft HP,Apple, Samsung, Sony, Toshiba, Dell Size Small and sleek to large and bulky. Screen sizes normally range from 10 to 20 inches across. Notebooks generally come in the sizes of real notebooks to the near PDA sizes. (Exceptions occur as some manufacturer’s market their laptops as notebooks) DVD- DRIVES and other Accessories like in Desktop Can be present in an integrated fashion. Not always integrated. Can be externally attached though. Cooling system Has fans and other system like in desktop adjusted to suit its use. Usually do not have an effective cooling system as processing power is lesser than Laptops. Usage Primary usage is mobility and replicates the usage of a personal computer with extra durability. primary usage is mobility and personal computer with extra durability Meaning A laptop is a mobile computer/device, small and light in weight and as the name suggests, sits in the lap of the user. A notebook computer is a battery- or AC-powered personal computer generally smaller than a briefcase that can easily be transported and conveniently used in temporary spaces such as on airplanes, in libraries, temporary offices, and at meetings. Processing Capacity Laptops are usually associated with higher processing power than notebooks. Normally 1-8 GB RAM. Notebooks nowadays come in laptop configurations, but the size factor wears off as it becomes more powerful, and the sense of notebook is gone. Physical characteristics A laptop usually weighs between 1.4 to 5.4 Kgs. (3 to12 pounds) A Notebook weighs less than 5 pounds and is 3 inches or less in thickness

Fungsi :
Komputer riba dicipta untuk meniru fungsi penuh unit desktop dengan penambahan keupayaannya. Komputer notebook bertujuan untuk menjadi ringan dan menyediakan fungsi komputer riba “telanjang”. Pada mulanya, kapasiti cakera keras dan RAM biasanya lebih tinggi dalam komputer riba, dan banyak pemacu CD / DVD yang sesuai dengan yang terdapat pada unit desktop. Walau bagaimanapun, kerana set cip dan keupayaan perkakasan telah berkembang, perbezaan antara komputer riba dan komputer riba telah kabur, kedua-dua saiz dan fungsi.
Komputer riba pada asalnya dipasarkan sebagai mesin “perniagaan”, yang mampu menggunakan pakej spreadsheet, persembahan, dan perisian kewangan, sama seperti desktop boleh. Notebook terutama dipasarkan untuk tugas “peribadi”, seperti e-mel, penulisan, hiburan, dan pengurusan fail. Perbezaan terbesar antara kedua-dua akhirnya menjadi saiz dan berat bateri, dengan komputer riba yang membual 2-3 kali hayat bateri notebook, tetapi juga menimbang 3-5 pound lebih.
Apabila keupayaan perkakasan meningkat, komputer riba menjadi cukup kuat untuk menjadi komputer utama untuk ramai orang. Walaupun lebih mahal daripada unit desktop, komputer telah menjadi peranti peribadi yang digunakan untuk lebih daripada kerja pejabat atau sekolah, jadi kemudahalihan adalah ciri utama. Pertumbuhan penggunaan telefon pintar dan tablet turut mengurangkan keperluan dan kebolehgunaan unit desktop, serta keperluan untuk sebuah komputer riba yang besar. Notebook juga mula memaparkan skrin resolusi tinggi, manakala keperluan untuk pemacu DVD dikurangkan sebagai Wi-Fi jalur lebar dan streaming melalui perkhidmatan seperti Netflix dan Spotify menjadi mana-mana.
Pada tahun 2007, jualan komputer riba merosot buat kali pertama sejak tahun 1998, sementara jualan notebook meningkat. Walau bagaimanapun, kebangkitan komputer tablet memperlahankan jualan notebook pada tahun 2010. Apa yang timbul daripada percambahan peranti pengkomputeran mudah alih ini adalah pasaran yang bernuansa, dengan komputer riba yang menduduki niche pengguna mewah (artis grafik, eksekutif, freelancer), buku nota yang digunakan terutamanya oleh pelajar dan pekerja yang sangat mudah alih, dan tablet yang digunakan secara meluas oleh orang awam.
Keuntungan besar dari komputer riba adalah bahawa mereka boleh dikonfigurasikan dalam pelbagai cara untuk tugas dan keperluan yang berbeza. Sebagai contoh, konfigurasi komputer riba yang biasa untuk bermain permainan termasuk memperluaskan RAM, menambah grafik grafik dan kad video mewah, dan “overclocking” (membuang batasan) pada perkakasan untuk membolehkan masa tindak balas yang lebih cepat.
Laptop biasa pada masa kini mempunyai 1 terabyte (TB) drive atau pemacu keadaan pepejal (SSD), yang terakhirnya adalah ratusan kali lebih cepat daripada cakera keras 10 tahun yang lalu. Kapasiti RAM sering 4-12 GB, skrin mempunyai resolusi HD yang besar (dan kadang-kadang memaparkan retina), dan hayat bateri adalah kira-kira 6-10 jam. Banyak komputer riba yang cukup besar untuk menawarkan papan kekunci penuh, biasanya kira-kira 13-18 inci lebar, dan berat 4-8 paun. secara purata.
Komputer notebook lebih cenderung untuk menawarkan papan kekunci bersaiz penuh, antara 8.5 hingga 12.5 inci. Notebook purata menawarkan kira-kira 512 GB pada cakera keras, dengan beberapa model kini menawarkan pilihan SSD sehingga 1 TB. RAM biasanya 2-4 GB, dan kualiti skrin boleh berbeza-beza. Dua perbezaan utama antara komputer riba dan komputer riba semasa terdapat dalam hayat bateri dan berat: notebook cenderung mempunyai hayat bateri lebih lama (antara 5 hingga 14 jam) biasanya berat di bawah 5 lbs.
Terdapat ceruk hibrid komputer mudah alih yang sangat ringan yang mempunyai papan kekunci bersaiz penuh, tetapi keupayaan perkakasan di bawah purata. Satu contoh dari kategori ini ialah MacBook Air, yang mempunyai skrin 13.5 inci dan papan kekunci bersaiz penuh, sementara beratnya kurang dari 3 paun. Hayat bateri dinilai pada 7 jam, tetapi bergantung kepada penggunaan, ia boleh memanjang sehingga 13 jam. MacBook Air asas tidak menawarkan port untuk menyambungkan peranti lain, mempunyai pemacu keras 360 GB yang terhad, dan tiada pemacu DVD.