1) Gunakan komputer anda sebagai pelayan fail kecil. Satu penggunaan baru untuk komputer lama anda adalah sebagai pelayan fail untuk rumah atau tempat kerja anda. Pada dasarnya, komputer anda yang telah dikonfigurasikan akan berfungsi sebagai storan yang dikongsi untuk komputer lain di rumah anda. Pilihan ini adalah idea yang bagus untuk rumah dengan beberapa komputer yang semua perlu mengakses data yang sama. Ia juga hebat dari segi kecekapan tenaga, kerana, kerana komputer bertindak semata-mata sebagai ruang simpanan, anda tidak perlu menggunakan monitor, papan kekunci, atau pembesar suara.

  • Beberapa program sumber terbuka percuma yang membolehkan anda menukar komputer lama ke pelayan. Satu contoh program sedemikian adalah FreeNAS. Program-program ini boleh dimuat turun dari internet.
  • Untuk ruang simpanan tambahan, anda mungkin mahu memasang pemacu keras tambahan atau dua.
  • Anda juga mungkin mahu memasang sistem operasi asas, seperti (Ubuntu) pada pelayan fail anda.

2) Pastikan komputer anda sebagai sandaran. Pilihan yang berkaitan dengan yang di atas adalah menggunakan komputer anda bukan sebagai ruang simpanan untuk fail baru, tetapi sebaliknya, sebagai sandaran untuk komputer baru anda.

  • Dengan kata lain, simpan di sekitar supaya anda mempunyai penggantian berfungsi untuk komputer baru anda jika ia harus memecahkan atau mengalami ralat.
  • Jika anda memilih untuk melakukan ini, anda tidak perlu mengeluarkan data peribadi anda dari komputer – anda hanya boleh memutuskannya dan biarkannya di dalam almari sehingga diperlukan.

3) Pertimbangkan untuk memasang OS yang ringan seperti Linux. Kaedah lain untuk mendapatkan penggunaan daripada komputer lama ialah memasang sistem operasi dengan keperluan sistem yang sangat rendah.

  • Ini membolehkan anda terus menggunakan komputer untuk tujuan kecil tertentu – pemprosesan kata asas, pelayaran web, permainan mudah, dll.
  • Linux adalah sistem operasi percuma, popular, tanpa baki dengan banyak variasi yang sering digunakan untuk tujuan ini. Contohnya, sistem Linux yang dinamakan Puppy Linux adalah pelbagai jenis Linux yang mempunyai keperluan sistem yang sangat rendah.

4) Gunakan komputer lama anda sebagai penghala. Bergantung pada keupayaan tanpa wayar mesin lama anda, anda mungkin boleh menggunakannya semula sebagai penghala wayarles supaya anda dapat menikmati internet di telefon pintar, tablet atau komputer lain anda.

  • Kebanyakan komputer mempunyai kemampuan untuk bertindak sebagai hab penyiaran untuk rangkaian tanpa wayar. Sekiranya anda berbuat demikian, pastikan firewall dipasang untuk tujuan keselamatan sebelum menggunakan komputer anda sebagai penghala.