Pengertian komputer server, fungsi, kegunaan dan jenis server | Istilah server adalah sesuatu yang sering didengari terutama dalam bidang komputer. Dari nama berikut, mungkin anda dapat meneka apakah itu server. Seperti namanya, server merupakan mesin komputer yang digunakan untuk menyimpan data dari komputer client. Client adalah komputer yang meminta sama ada fail, aplikasi sumber seperti penggunaan memori, hard disk, printer ke komputer server.
PENGERTIAN KOMPUTER SERVER
 
 
Seperti yang disebutkan di atas, komputer server adalah komputer yang menyimpan data komputer client dengan menyediakan pelbagai sumber seperti memori yang lebih besar, hard disk kapasiti tinggi, pencetak yang boleh digunakan bersama dan lain-lain.
FUNGSI DAN KEGUNAAN KOMPUTER SERVER
Dari penjelasan mengenai pemahaman komputer server di atas, anda mungkin sudah memahami fungsi komputer pelayan. Berikut adalah beberapa fungsi komputer server :
1. Bertanggungjawab untuk melayani permintaan komputer klien.
2. Menyediakan sumber untuk menggunakan sama ada perkakasan atau dalam bentuk aplikasi yang boleh digunakan pada semua komputer klien dalam rangkaian.
3. Bertanggungjawab untuk menguruskan trafik data.
4. Boleh menyimpan fail, data yang akan dikongsi bersama menggunakan perkongsian fail.
5. Boleh menetapkan kebolehan peringkat dalam rangkaian, jadi tidak semua pelanggan boleh membuka data yang disimpan di komputer pelayan.
6. menyediakan pangkalan data atau aplikasi yang boleh dijalankan pada semua komputer.
7. Melindungi komputer klien dengan memasang firewall atau malware anti pada komputer pelayan.
MANFAAT PENGGUNAAN KOMPUTER SERVER
 
Dari segi faedah, jelasnya komputer server diperlukan dan dapat menjimatkan kos ekonomi. Sebagai contoh, dengan menggunakan komputer server anda boleh menggunakan satu printer kepada semua pengguna lain. Jelas sekali lebih cekap dan tidak perlu membeli printer yang banyak didalam satu syarikat. Bukan hanya untuk printer malahan untuk sumber lain seperti memori, hard disk dan lain-lain juga boleh digunakan.
 
JENIS KOMPUTER SERVER
 
Komputer server terdiri daripada pelbagai jenis, seperti server tempatan yang digunakan secara khusus pada rangkaian tempatan atau server hosting yang biasanya kita gunakan di internet.
Fungsi pada dasarnya adalah sama, mungkin penempatan dan destinasi dibuat secara berbeza mengikut keperluan pengguna, seperti pelayan web, pelayan pangkalan data, pelayan fail, pelayan permainan, pelayan proksi, pencetak server dan banyak lagi.