Video Graphic Array atau yang lebih sering di sebut VGA, adalah sebuah peranti keras komputer atau lebih tepatnya adalah komponen komputer yang bertugas menterjemahkan data berbentuk analog atau digital dan di outputkan atau di keluarkan dalam bentuk visual / gambar pada skrin monitor.

VGA card pertama kali di perkenalkan oleh IBM pada tahun 1987. Sajak saat itu teknologi VGA Card terus di kembangkan oleh beberapa pengeluar VGA Card. Kad VGA itu sendiri diperlukan untuk melukis, mereka bentuk, dan bermain permainan pada PC.
Kad VGA mempunyai pemprosesan sendiri otak yang dipanggil GPU (Unit Pemprosesan Grafik). Kad VGA ini masih dibahagikan kepada dua. Itulah Kad VGA Onboard dan Kad VGA Offboard. di bawah adalah perbezaan di antara Onboard dan Offboard VGA.
1. Onboard VGA (Bersepadu)
Onboard VGA Card adalah Kad VGA yang dipasang pada motherboard oleh pembuat papan induk. VGA Card ini hanya boleh di gunakan untuk memaparkan program-program sederhana seperti MS Office dan beberapa permainan ringan yang tidak memerlukan mod grafik yang tinggi. VGA Card ini juga bekerja dengan memotong kapasiti memori, itu kerana VGA Card Onboard tidak mempunyai memori memproses sendiri, semisal kita menggunakan memory sebesar 1GB dan VGA pada motherboard memerlukan 256MB maka perkiraan tersebut 1GB = 1024MB – 256Mb jadi sisa ingatan kita adalah 768MB.
Berikut adalah contoh imej Kad VGA Onboard.
2. Kad VGA Offboard (Tambahan)
Kad VGA Add-on mempunyai kuasa pemprosesan yang lebih besar daripada jenis Onboard, Kad VGA ini biasanya dibeli secara berasingan dengan papan induk dan boleh dinaik taraf seperti yang dikehendaki sesuai keperluan, VGA ini mempunyai memori pemprosesan sendiri, jadi tidak perlu memotong kapasiti memori RAM kami menggunakannya di papan utama kami. Kad VGA jenis ini sering digunakan oleh pereka grafik profesional untuk pemain. Hasil visual yang dipaparkan akan lebih tajam daripada Kad VGA Onboard.
Di bawah ini adalah contoh Tambah Kad VGA.
Fungsi Kad VGA
Seperti yang dijelaskan pada mulanya, Kad VGA adalah perkakasan / perkakasan yang mempunyai tugas memproses data analog dan digital yang kemudiannya dihasilkan dalam bentuk visual ke monitor. Bentuk fizikal tentu saja berupa imej, video, objek 2D hingga 3D.
Kelemahan dan Kelebihan Kad VGA Onboard dan Add-on
Lebihan Kad VGA Onboard
 • Untuk isu harga, boleh dikatakan bahawa Kad VGA ini adalah percuma tanpa perlu membayar untuk membelinya. Kerana ia disepadukan dengan motherboard yang kita beli.
Kekurangan Kad VGA Onboard
Keupayaannya sangat terhad, kita tidak akan dapat menjalankan program / aplikasi yang terlalu berat, kerana ia akan memotong kapasiti memori komputer yang terlalu besar.
Kelebihan Tambah Kad VGA
 • Boleh digunakan untuk membuka program / aplikasi yang memerlukan prestasi pemprosesan grafik tinggi
 • Boleh menghasilkan kualiti imej yang lebih tajam.
 • Boleh digantikan dengan mudah apabila kerosakan berlaku, malah boleh ditingkatkan dengan mudah.
 • Tidak panas, kerana pada umumnya ia mempunyai sistem peredaran pendinginan sendiri
Kekurangan Kad Tambahan VGA
 • Harus dibeli secara berasingan dengan papan induk, dan bahkan dapat menembus harga yang cukup mahal untuk mendapatkan Kad VGA berprestasi tinggi.
Jenis-jenis Slot Kad VGA
 • Slot ISA (Industri Senibina Standard) Sistem bas yang menggunakan 8-bit atau 16-bit I / O
 • EISA slot (Extended Architecture Standard Industry) Sistem bas menggunakan 32-bit I / O
 • Slot PCI (Peranti Komponen Peripheral) Sistem bas yang menggunakan 32-bit atau 64-bit I / O
 • AGP (Port Graphics Accelerated) VGA slot Sistem bas menggunakan 128-bit atau 256-bit I / O
 • Slot VGA PCI Express atau sering di sebut “PCIe” (Peripheral Component Interconnect Express) Bas yang digunakan adalah siri sistem I / O yang mempunyai kuasa pemindahan sehingga 32 GB / s
Nota: I / O adalah Unit Input dan Output (mikropemproses yang bertanggungjawab untuk memproses data input dan data output)
Sejarah Kad VGA
VGA Card pertama kali di buat pada tahun 1981 dan dipasarkan pada 1987 oleh IBM dengan nama IBM Video Card yang dikenal dengan istilah MDA (Monochrome Display Adapter), dimana pada masa itu VGA Card buatan IBM hanya mempunyai video memory sebesar 4kb dan hanya menyokong 1 warna. dan hanya boleh digunakan untuk mengendalikan mod teks dengan saiz 80 lajur dan 25 baris (80×25).
Selepas kejayaan IBM merancang Kad VGA. Sesetengah syarikat seperti ATI, Cirrs Logic dan S3 berminat untuk membangunkan kad VGA dengan teknologi mereka sendiri. hal ini kemudian menghasilkan perkembangan, yaitu terlahirnya teknologi resolusi standard SVGA atau “Super VGA” yang mampu menghasilkan resolusi 1024×768 dan mengenali hingga 256 warna dengan kapasiti video memory 2Mb. Kad VGA pada asalnya bertujuan untuk memulihkan skrin 640×480.
Pada tahun 1997, 3dfx memperkenalkan pruduknya yang bernama Voodo graphic chip yang mempunyai kelebihan dan ciri-ciri baru seperti memaparkan gambar dengan 3D Effect seperti mip mapping, Z-buffering dan anti aliasing. Kemunculan Voodoo kemudian mencetuskan kemunculan kad grafik lain seperti Voodoo2 dari 3dfx lalu TNT dan TNT2 yang di produksi oleh Nvidia.
Jalur lebar yang diperlukan oleh kad grafik ini menghampiri had kapasiti bas PCI pada masa itu. Intel juga mula membangunkan AGP (Port Graphics Accelerated) yang menyelesaikan masalah masalah antara mikropemproses dan kad grafik. Dari 1999 hingga 20012, Nvidia menguasai pasaran kad grafik dan berjaya mengalahkan 3Dfx dengan produk nvidia utama, GeForce.
Memasuki tahun 2003, pasaran kad grafik dikuasai oleh dua syarikat besar iaitu ATI dan Nvidia dengan produk pilihan mereka Radeon (ATI) dan GeForce (Nvidia) dengan jumblah hampir 90%.
Pada masa ini, pembangunan kad VGA sangat pesat, keupayaan untuk memproses data tinggi untuk menghasilkan output 3D. dilakukan oleh chipset bersepadu di dalamnya. Bagi penyokong walaupun kini terdapat peranti yang dikenali sebagai Pemecut 3D yang berguna untuk memproses data dan memaparkannya secara 3D dengan lebih terperinci.