Ruang penyimpanan di komputer dibahagikan dengan cara yang sama untuk menghalang kehilangan data ketika komputer sedang tidur sedang dimatikan. RAM atau Random Access Memory adalah sama dengan memori jangka pendek otak kami dan ROM atau Read Only Memory adalah sama dengan memori jangka panjang.

BAHASA DIGITAL

 Sekarang komputer dan otak memproses maklumat dengan cara yang sangat berbeza. Kami menggunakan perkataan manakala maklumat digital adalah dalam bentuk kod binari, di mana satu siri 1s dan 0s digunakan untuk mewakili kata-kata. Mari lihat perkataan ‘hello!’ Sebagai contoh.

h = 01101000

e = 01100101

l = 01101100

l = 01101100

o = 01101111

! = 00100001

hello! = 011010000110010101101100011011000110111100100001

APAKAH MEMORI FLASH?

Jadi, apa yang ada pada 1s dan 0s ini dengan pen drive anda? Nah, fikirkan huruf ‘h’ sebagai set 8 suis. Setiap suis mikroskopik ini dipanggil transistor. Ia mengambil satu transistor untuk menyimpan satu BInary digiT (BIT) – h. Setiap aksara terdiri daripada 8 digit biner yang membentuk 1 Byte. Oleh itu, = 6 bait. Sekarang, satu sifar dalam kod binari, bermakna transistor dimatikan dan satu, bermakna transistor dihidupkan. Oleh itu, 1 akan membolehkan elektrik melewatinya dan 0 tidak akan.

Transistor dalam pen drive anda mempunyai struktur berikut: –

Fikirkan transistor anda sebagai pintu yang sama ada membenarkan atau menghalang elektrik daripada melaluinya. Ia mempunyai sumber di mana elektrik memasuki transistor dan longkang di mana elektrik boleh keluar. Apabila pintu dibuka, elektrik boleh melewatinya dan ia dibaca sebagai 1 dan apabila pintu ditutup, tiada elektrik boleh dilalui dan ia dianggap 0. Gambar di atas menunjukkan transistor di kedudukan luar.

Kedua-dua sumber dan kawasan saliran kaya dengan elektron manakala seksyen yang ditandakan p tidak. Sekiranya kita memohon caj positif kepada bitline dan perkataan perkataan, elektron akan ditarik dari sumber ke kawasan ini, mewujudkan terowong di mana elektrik boleh dilalui. Ini pada asasnya seperti membuka pintu. Kehadiran elektron dalam terowong ini memberitahu komputer bahawa pintu dibuka dan ia dibaca sebagai 1.

Pemacu pen adalah sebahagian daripada kumpulan peranti yang lebih besar yang dikenali sebagai Pemacu Flash. Komputer menggunakan pelbagai jenis memori untuk memproses pelbagai jenis data. Ingat RAM dan ROM? Ia akan menyimpan perkara yang perlu diingat sepanjang masa dalam ROM tetapi apabila ia hanya perlu mengingati sesuatu buat sementara waktu, ia akan menggunakan RAM. Pemacu pen anda adalah satu bentuk ROM yang boleh anda bawa dan menyambung ke komputer yang berbeza, tidak seperti pemacu keras desktop anda.

Apabila teknologi itu dibangunkan pada awal 2000-an, ruang penyimpanan luaran seperti cakera liut dan cd hanya boleh membawa sehingga 750 MB. Sekarang, dengan kemajuan dalam teknologi dan penyelidikan ke dalam bahan-bahan baru, beberapa pen drive boleh menyimpan 256 GB, yang merupakan jumlah maklumat yang sama seperti cakera keras komputer riba! Dan sekarang dengan perkembangan teknologi tanpa wayar kita mungkin tidak memerlukan pen drive, jika semua maklumat anda boleh disimpan di satu tempat dan diakses melalui satelit – bayangkan!