Maklumat tentang Mozilla Firefox | Mozilla Firefox (asalnya bernama Phoenix dan kemudian sejenak yang dikenali sebagai Mozilla Firebird) adalah peramban web peralihan bebas yang dibangunkan oleh Yayasan Mozilla dan beratus-ratus sukarelawan.

Sebelum melancarkan versi 1.0 pada 9 November 2004, Firefox telah menerima sambutan yang sangat baik dari media, termasuk dari Forbes dan Wall Street Journal. Dengan lebih daripada 5 juta muat turun dalam 12 hari pertama pelepasan dan 6 juta hingga 24 November 2004, Firefox 1.0 merupakan salah satu perisian sumber terbuka yang paling banyak digunakan di kalangan pengguna di rumah.

Melalui Firefox, Yayasan Mozilla bertujuan untuk mengembangkan penyemak imbas web kecil, pantas, mudah, dan sangat maju (berasingan dari Mozilla Suite yang lebih besar). Sejak 3 April 2003, pelanggan e-mel Firefox dan Thunderbird telah menjadi fokus utama pemaju Mozilla Foundation untuk menggantikan Mozilla Suite.

Firefox boleh berjalan pada pelbagai sistem operasi seperti Microsoft Windows, Linux, Mac OS X, dan FreeBSD. Versi stabil terkini Firefox kini ialah 26.0, yang dikeluarkan pada 10 Disember 2013.

Ciri-Ciri

Ciri-ciri yang ditawarkan oleh Firefox termasuk penggunaan tab, pemeriksaan ejaan, carian, penanda halaman, sesi pemulihan, muat turun dan penyemakan imbas peribadi. Firefox menggunakan beberapa piawai web, termasuk HTML4 (juga beberapa HTML5), XML, XHTML, CSS, JavaScript, dan DOM.

Antara ciri popular Firefox adalah penyekat pop timbul terbina dalam, dan mekanisme sambungan untuk menambahkan fungsi tambahan. Walaupun ciri-ciri ini tersedia untuk beberapa lama dalam pelayar web yang lain seperti Mozilla Suite dan Opera, Firefox adalah pelayar web pertama untuk menerima hasil pada skala ini. Firefox disasarkan untuk mendapatkan kira-kira 10% daripada bahagian pasaran Internet Explorer Microsoft (pelayar web yang paling popular dengan margin besar (sehingga 2004) hingga 2005, yang telah dirujuk oleh ramai sebagai tahun pertempuran pelayar web.