1) Hubungi pengilang. Hari ini, kebanyakan pengeluar komputer menawarkan perkhidmatan pembuangan akhir bagi produk mereka. Jika anda tidak dapat mencari seseorang untuk mengambil komputer anda dari tangan anda atau komputer anda berada dalam keadaan tidak berfungsi, pertimbangkan untuk menghubungi pengilang untuk pilihan pelupusan yang selamat.

  • Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa tidak semua pengeluar berkelakuan secara etika apabila melupuskan komputer lama. Sesetengah sampah komputer kapal ke tapak pelupusan di dunia membangun, di mana ia menjadi bahaya alam sekitar dan kesihatan bagi masyarakat setempat.
  • Sebelum menyerahkan komputer anda ke pengilang anda, cuba penyelidikan rekod etika berkenaan dengan kitar semula komputer dan pelupusan.


2) Perdagangkan komputer anda apabila anda membeli yang baru. Sesetengah syarikat, seperti Dell dan HP, kini menawarkan untuk mengitar semula komputer lama anda secara percuma apabila anda membeli yang baru dari mereka.

  • Jika anda masih belum membeli komputer baru anda dan anda berminat membeli dari syarikat yang sama seperti dahulu, pertimbangkan pilihan ini, kerana ia membolehkan anda meninggalkan proses mencari cara yang bertanggungjawab untuk dilupuskan kepada pakar sementara (mungkin) menerima diskaun pada komputer baru anda.


3) Gunakan syarikat kitar semula atau pelupusan komputerHari ini, banyak syarikat bebas wujud untuk tujuan memproses, mengitar semula, dan membuang sampah komputer.

  • Ada organisasi pertubuhan dermawan, ada yang bukan keuntungan, dan ada yang beruntung. Cari syarikat tempatan di kawasan anda – anda mungkin boleh membuang komputer anda secara percuma atau mungkin perlu membayar yuran pelupusan, bergantung kepada jenis perkhidmatan yang tersedia.
  • Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa, seperti pengeluar komputer, sesetengah syarikat kitar semula dan pelupusan e-waste mempunyai amalan perniagaan kurang daripada-bintang. Menjadi pengguna yang bertanggungjawab dengan meneliti syarikat yang anda pilih untuk keperluan pelupusan anda.
  • Pastikan komputer anda tidak akan berakhir di tapak pelupusan di China sebelum menyerahkannya.


4) Menyelamatkan sebarang bahagian yang boleh digunakan sebelum pelupusan. Sebelum melupuskan komputer anda, pertimbangkan sama ada anda mempunyai apa-apa kegunaan untuk kes, aksesori, atau komponen dalaman.

  • Misalnya, jika melupuskan beberapa komputer dengan model yang sama, anda mungkin mempertimbangkan menggunakan kes-kes sebagai blok bangunan yang besar untuk rak atau dinding sementara.