1 – Membolehkan anda untuk menghantar fail besar tanpa fikirkan ruang yang ada terus kepada akaun Gmail anda. Apabila anda menyertai Google Drive, anda secara automatik mempunyai 5 GB ruang simpanan. Ia juga adalah mungkin untuk membeli lebih GO pada kos yang rendah.

2 – Membolehkan anda untuk mengakses fail anda dari jauh. Sesungguhnya, Google Drive boleh disegerakan dengan komputer anda. Dengan Drive, semua fail anda menjadi boleh didapati di web. Anda telah persembahan besar yang akan datang? Tidak memerlukan kekunci USB!

3 – Google Drive mempunyai aplikasi mudah alih sendiri yang memberikan anda akses kepada fail anda pada iPhone atau telefon pintar anda, tidak kira di mana anda berada!

4 – Google Drive mempunyai yang cekap terbina dalam enjin carian yang membolehkan anda untuk mencari kandungan dengan mudah dengan carian kata kunci. Anda juga boleh melihat fail dengan pemunya atau mengikut jenis fail.

5 – Google Drive dilengkapi dengan fungsi OCR (pengecaman aksara optik), yang membolehkan anda untuk mencari kata-kata atau ungkapan-ungkapan dalam dokumen yang diimbas. Sebagai contoh, nama mencari seseorang dalam satu artikel akhbar lama yang telah diimbas dan disimpan pada Google Drive mungkin terima kasih kepada teknologi OCR!