1) Cuba untuk menjualnya. Semua yang anda perlukan untuk membuat posting di laman lelongan dalam talian seperti eBay adalah spesifikasi teknikal komputer anda dan beberapa gambar untuk ukuran yang baik.

 • Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa orang di luar sana sebenarnya bersedia membayar wang untuk mesin yang agak lama.
 • Sebagai contoh, jenis perkakasan tertentu dari tahun 80-an dan awal 90-an mungkin dianggap “vintage” dan dengan itu mengambil harga yang berpatutan dari pengumpul.
 • Sekiranya komputer anda sangat tua atau jarang berlaku, anda sebenarnya boleh menjual (atau menyumbang) ke muzium komputer di mana ia akan dipelihara untuk peranannya dalam sejarah.
 • Juga terbuka kepada kemungkinan menjual bahagian komputer anda, bukannya keseluruhan mesin. Sekiranya beberapa komponen komputer anda lebih berkualiti daripada yang lain (iaitu: kad video selepas pasaran, ingatan, dan sebagainya), ia mungkin berbaloi untuk membuang dan menjualnya secara berasingan.

2) Berikan komputer anda kepada rakan. Sebelum anda membuang komputer anda, tanyakan di sekitar untuk melihat sama ada mana-mana rakan anda mencari komputer yang lebih tua. Orang-orang pintar teknologi kadangkala menyusun semula komputer lama untuk digunakan sebagai pelayan fail atau stesen e-mel. Mereka juga mungkin dapat memecahkan komputer anda untuk bahagian-bahagian, mengambil apa yang mereka perlukan dan melupuskan yang lain dengan betul.

3) Berikan komputer anda kepada seseorang yang mempunyai keperluan pengkomputeran yang minimum. Komputer lama anda mungkin tidak mencukupi untuk tujuan anda, tetapi, kepada seseorang yang tidak digunakan untuk komputer moden, ia mungkin kelihatan sempadan-ajaib.
 • Pertimbangkan untuk memberikan komputer kepada pengguna lama seperti ibu bapa atau datuk nenek. Komputer lama, perlahan sesuai untuk jenis tugas asas yang saudara-saudara tua mungkin berminat.
 • Apabila anda mempunyai masa, cuba ajari dia tentang cara menggunakan e-mel dan melayari web – anda akan membuatnya suka dan memastikan bahawa komputer lama anda tidak akan membazir.

4) Hubungi organisasi sekolah, bukan keuntungan, atau dermawan. Banyak organisasi yang wujud terutamanya untuk kebaikan masyarakat mempunyai program untuk menggunakan komputer lama. Hubungi sekolah, gereja, pertubuhan belia, bukan keuntungan, atau kebajikan tempatan dan tanya jika mereka bersedia mencari kegunaan untuk komputer lama anda.

 • Terdapat pelbagai kegunaan amal untuk komputer.
 • Sebagai contoh, sesetengah badan amal akan mengitar semula atau membaik pulih komputer, kemudian memberikannya kepada orang miskin, sementara yang lain amal akan menghantar komputer ke sekolah-sekolah di kawasan yang belum dimajukan di dunia. Sebagai bonus tambahan, anda kadang-kadang layak untuk menerima penerimaan sumbangan anda untuk potongan cukai.

5) Beri kepada orang yang tidak dikenali. Apabila semuanya gagal, memberikan komputer berfungsi kepada orang asing yang lengkap adalah lebih baik daripada meletakkannya di tapak pelupusan.

 • Anda mungkin cuba meletakkan tanda pada komputer anda dengan mengatakan sesuatu di sepanjang garisan “Komputer lama percuma – baik untuk bahagian atau kes,” dan biarkan ia di tepi jalan pada petang kering. Atau, anda mungkin cuba membuat tawaran yang sama di laman iklan dalam talian seperti Craigslist.
 • Akhirnya, anda boleh cuba membawanya ke pasaran swap-bertemu atau loak tempatan dan mengambil apa sahaja harga yang anda boleh buat.
 • Berhati-hati apabila memberikan komputer kepada orang asing, kerana anda tidak mengetahui sama ada mereka mempunyai niat jahat atau tidak. Sudah pasti bahawa sebarang maklumat peribadi telah dikeluarkan dari komputer sebelum memberikannya.