Jangka panjang menghadap skrin: 5 cara untuk mengelakkan kerosakan mata.

  • Selagi anda melihat skrin elektronik setiap hari selama lebih dari tiga jam, anda mungkin mengalami sindrom visual (skrin) komputer. Gejala termasuk pembakaran mata, imej yang kabur dan tumpang tindih, sakit kepala, mulut kering; jangka panjang akan membawa kepada pesakit yang sakit belakang dan membuat tekanan psikologi.
  • Sebab utama untuk sindrom adalah bahawa teks dan simbol skrin elektronik dipaparkan oleh piksel pada skrin. Batasan imej-imej ini kabur dan mata tidak terfokus. Dan mata diselaraskan secara automatik untuk menumpukan mata kami ke tempat lain, seperti bahagian belakang skrin. Dalam peralihan yang berterusan, mata akan menjadi letih. Pada masa yang sama, menonton skrin supaya kita berkedip beberapa kali, dari biasa satu minit 17 kali hingga 12 hingga 15 kali, matanya menjadi kering, gatal dan sensitif.
  • Untuk menyelesaikan masalah ini, cara terbaik adalah untuk meletak jawatan di kampung halaman, tidak lagi melihat skrin bercahaya untuk menyerah. Tetapi jika anda tidak boleh membuang kerja anda, lima petua berikut boleh membantu anda menahan dunia tanpa kerosakan mata.

  • Mata mempunyai banyak jarak dari skrin. Mata yang fokus terlalu dekat atau terlalu jauh ke objek atau skrin boleh membahayakan mata. Oleh itu, garis penglihatan dan skrin mempunyai jarak yang mencukupi, 50 – 60 cm akan menjadi nombor yang sederhana. Di samping itu, bahagian atas skrin harus mendatar dengan mata, pusat skrin harus lebih kurang 10 – 20 cm lebih rendah daripada mata. Dengan cara ini, mata tidak perlu terlalu kuat untuk mengurangkan mata yang terdedah kepada kawasan udara, mengurangkan masalah mata kering dan gatal.
  • Skrin bercahaya akan merengsakan mata, jadi latar belakang cahaya di belakang skrin akan menjadi salah satu faktor yang mempengaruhi mata. Oleh kerana mata anda terbiasa memfokuskan pada cahaya, skrin anda harus lebih terang daripada latar belakang, atau mata anda akan mudah hilang, dan mata anda akan memaksa anda untuk menerima maklumat di skrin. Jangan letakkan skrin dalam tetingkap pendedahan matahari, dengan langsir untuk menyekat cahaya, atau pelindung skrin anti-reflektif, untuk mengelakkan refleksi cahaya, perlindungan mata yang berkesan.
  • Berkelip adalah tindakan semulajadi menyuburkan mata, tetapi bekerja terlalu berhati-hati kepada para dewa, tidak dapat dielakkan lagi berkelip kurang. Mungkin ingin mengingatkan diri anda untuk mengelap, terus lembap, mengurangkan risiko sensitif. Sekiranya anda boleh, setiap dua jam bekerja di mata jatuh, membantu mata sihat. Di samping itu, jangan biarkan angin meniup terus ke mata, jika tidak, ia akan menjadi kering.

Sumber : Tyfon Tech Sdn Bhd