Rangkaian global berbilion komputer dan peranti elektronik lain dikenali sebagai Internet. Dengan menggunakan Internet, maklumat boleh dicapai, komunikasi di seluruh dunia, dan melakukan lebih banyak lagi.

Bagaimana? Anda hanya perlu menyambungkan komputer ke Internet. Apabila seseorang berkata komputer sedang dalam talian, ia hanya cara lain untuk mengatakan ia bersambung ke Internet.

Selepas disambungkan, anda boleh mengakses dan melihat laman web, menggunakan jenis aplikasi yang dikenali sebagai penyemak imbas web. Ups! Pelayar web bukan Internet; ia hanya memaparkan laman web yang disimpan di Internet.
 

BAGAIMANA INTERNET BEKERJA ? 

 • Sebagai rangkaian kabel fizikal global, Internet boleh memasukkan kabel telefon tembaga, kabel TV, dan kabel gentian optik.
 • Malah sambungan wayarles (Wi-Fi, 3G / 4G) bergantung pada kabel fizikal ini untuk mengakses Internet.
 • Semasa lawatan laman web, komputer menghantar permintaan ke atas wayar ini ke pelayan.
 • Pelayan adalah di mana laman web disimpan, dan ia berfungsi seperti cakera keras komputer anda.
 • Apabila permintaan tiba, pelayan mengambil semula laman web & menghantar data yang betul kembali ke komputer.

PERKARA YANG ANDA BOLEH LAKUKAN DENGAN INTERNET

 • Boleh berkomunikasi dengan serta-merta dengan orang di seluruh dunia.
 • E-mel adalah cara universal untuk menyambung dan berkongsi maklumat, dan berbilion orang menggunakannya.
 • Media sosial membolehkan orang ramai berhubung dengan pelbagai cara dan membina komuniti dalam talian.
 • Beribu-ribu cara untuk bersaing dengan berita atau kedai untuk apa-apa dalam talian.
 • Bayar bil, urus akaun bank, berjumpa orang baru, menonton TV, atau belajar kemahiran baru.
 • Dapatkan wang untuk mereka yang menjalankan perniagaan, menjual barangan melalui talian.
 SEJARAH RINGKAS TENTANT INTERNET

Garis masa Internet sebenarnya mengesankan kembali ke era Perang Vietnam: 1969. Pada tahun itu, satu pasukan jurutera pertahanan di University of Los Angeles-California (UCLA) menghantar mesej segera pertama melalui komputer ke komputer lain pasukan beribu-ribu batu di Stanford University.

Dari stesen kerja mereka di 3420 Boelter Hall, di kampus UCLA, jurutera pertahanan baru saja menubuhkan nusa pertama Arpanet, sebuah sistem yang dibiayai oleh Agensi Projek Penyelidikan Advance Jabatan Pertahanan (ARPA). Visi ARPA adalah untuk sistem yang menghubungkan komputer besar di pelbagai kemudahan Jabatan Pertahanan supaya mereka dapat berkongsi perisian, maklumat, dan ruang penyimpanan. UCLA akan menjadi salah satu daripada empat pusat utamanya – University of Utah, SRI International, dan UC-Santa Barbara akan menjadi yang lain.
 Dalam sejarah ringkasnya, Internet telah berkembang dengan pesat dari grid data sederhana, empat hub, tentera yang hanya tentera ke alam semesta, diakses secara universal dan diakses secara menyeluruh di seluruh dunia yang kita kenali dan dikasihi hari ini. Tapi mari kita hadapi: Dalam sejarah teknologi maklumat, banyak yang boleh berlaku dalam 44 tahun.