PENGERTIAN KAPASITI :
Sebut tentang kapasiti, pastinya akan terfikir tentang keupayaan menyimpan data. Maksud kapasiti yang sebenar adalah kemampuan kerja yang mana maksudnya adalah sampai tahap manakah kemampuan sesuatu komputer itu bekerja.
PENGERTIAN KAPASITI PADA KOMPUTER :
Komputer mempunyai daya keupayaan? Pasti. Komputer juga mempunyai daya kemampuan untuk menyelesaikan setiap tugas yang diberikan. Mungkin beberapa orang biasa akan berfikir perkataan “Kapasiti” hanya digunakan untuk media penyimpanan seperti “Hard Disk, FlashDisk, dan CD / DVD”. Kali ini saya akan membincangkan isu ini.
 Sistem komputer telah ditubuhkan sedemikian rupa untuk membantu kerja manusia, tetapi itu tidak bermakna ia boleh menyelesaikan masalah dengan begitu mudah. Komputer juga mempunyai had kuasa untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh manusia. Sama seperti tubuh manusia, kelajuan pemikiran manusia, dan berapa banyak manusia boleh ingat.
BERIKUT ADALAH HARDWARE YANG TERMASUK DALAM KATEGORI MEMILIKI KAPASITI :
  • HARD DISK DRIVE
 
Dalam Bahasa Melayu hardisk yang dinamakan ialah Cakera keras. Cakera keras termasuk dalam (Kekuatan Penyimpanan Kekal), kerana cakera keras mempunyai fungsi untuk menyimpan data secara kekal dalam kuantiti yang cukup besar. Hardisk terdapat 2 jenis. Luar (yang dipasang dari luar dan boleh dibuka pada bila-bila masa) dan Dalaman (Yang ada di dalam peranti PC dan mesti selalu dipasang sebagai sistem pengendalian komputer)
  • FLASH DISK
Flash Disk termasuk (Kapasiti Penyimpanan Kekal), Sama seperti Hard Disk, Flash Disk juga digunakan untuk menyimpan data, ia hanya satu bentuk yang lebih kecil supaya ia praktikal untuk dibawa ke mana-mana sahaja.
  • CD/DVD
CD / DVD juga termasuk dalam kategori (Kapasiti Penyimpanan Tetap). CD / DVD adalah medium penyimpanan cakera berbentuk nipis yang cara ia berfungsi berputar untuk memuatkan data ke dalamnya. CD / DVD dibahagikan kepada 2 CD / DVD-R (Recordble) yang hanya boleh diisi dan dimuatkan tetapi tidak dapat dipadamkan lagi, dan CD / DVD-RW (Rewriteable) bermakna dapat mengisi dan memuatkan data dan dapat menghapus data kembali.
  • RAM (RANDOM ACCESS MEMORY)
Ram adalah kelas (Kapasiti penyimpanan sementara). Kerana data yang tersimpan dalam RAM akan hilang apabila PC telah Shut Down atau Restart.
  • PROSESOR
Prosesor termasuk dalam kategori (Kapasiti Pemprosesan). Prosesor berfungsi sebagai pengatur prestasi semua perkakasan di komputer. Begitu juga, otak manusia yang mengawal prestasi badan yang lain.