Ciri-ciri dan Teknologi SSD

Dari segi alam semula jadi, SSD boleh diklasifikasikan kepada dua, iaitu berasaskan flash dan berasaskan DRAM (Memory Access Random Dinamik).

Di pasaran hari ini ramai di antara kita memenuhi teknologi SSD berasaskan flash, seperti Flash Disk, Secure Digital (SD) Card, Micro SD Card, Multi Media Card (MMC) dan Compact Flash (CF). Walaupun SSD dengan saiz fizikal cakera keras konvensional, yang mengukur 1.8 inci dan 2.5 inci dengan kapasiti sehingga 128 GB, sejak 2008 menjadi popular di pasaran bersama dengan harga yang lebih murah.

SSD berasaskan Flash menggunakan sejumlah kecil DRAM untuk cache yang digunakan untuk menyimpan maklumat mengenai penempatan blok data dan memakai maklumat meratakan (teknik untuk memanjangkan hayat memori berasaskan flash). Sementara pada SSD dengan prestasi tinggi biasanya dilengkapi dengan penyimpanan tenaga listrik sementara (penyimpanan energi). Komponen ini biasanya terdiri daripada siri kapasitor atau bateri yang berfungsi untuk memindahkan data dari cache SSD ke memori kilat apabila komputer dimatikan / dimatikan secara tidak dijangka (jika berdasarkan kapasitor) atau menyimpan data sementara dalam cache (jika menggunakan bateri).