Apabila anda akhirnya memutuskan ia adalah masa untuk parit bahawa desktop lama dan monitor CRT untuk komputer riba baru yang rapi (atau bahkan desktop yang lebih baru, lebih baik), anda menghadapi tugas membuang komputer lama anda.

Walaupun perkara paling mudah dilakukan ialah meletakkan komputer lama anda di tepi jalan untuk orang sampah, itu tidak mesra alam dan kebanyakan perkhidmatan sampah tidak akan mengambil komputer lagi sebab itu. Apabila ia datang untuk mengitar semula komputer anda, anda mempunyai beberapa pilihan yang berbeza.
 1) Hantar semula komputer anda ke pengilang.
  • Sekiranya anda membeli komputer baru-baru ini, anda mungkin dapat menghantar kembali komputer lama anda kepada pengilang.
  • Banyak pengeluar komputer, termasuk Apple, HP dan Dell, menawarkan program yang membolehkan anda menghantar komputer lama anda kepada mereka secara percuma, yang akan mereka kitar semula, jika anda baru membeli satu produk mereka.

HOW TO RECYCLE A COMPUTER _ it recycle & pc disposal services2) Walaupun anda belum membeli komputer baru-baru ini, anda masih boleh menghantar komputer lama anda kembali kepada pengilang.

  • Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan anda sedikit wang. Sesetengah pengeluar mungkin memerlukan anda untuk membayar penghantaran dan pengendalian, tetapi yuran biasanya munasabah.

HOW TO RECYCLE A COMPUTER _ it recycle & pc disposal services3) Ambil komputer anda ke pusat kitar semula berdekatan.

  • Kemungkinan ada terdapat pusat atau program kitar semula komputer di kawasan anda. Lawati Inisiatif Pendidikan Pengguna untuk mencari pusat kitar semula komputer berhampiran anda.
  • Pusat-pusat kitar semula ini biasanya akan mengambil lebih daripada sekadar komputer, jadi jika anda mempunyai elektronik lain yang anda ingin menyingkirkan, periksa untuk melihat sama ada anda boleh mengitar semulanya di pusat kitar semula komputer anda juga.

HOW TO RECYCLE A COMPUTER _ it recycle & pc disposal services4) Sumbangkan komputer anda kepada amal kebajikan.

  • Cara utama untuk mengitar semula komputer anda, jika masih berfungsi, adalah untuk mendermakannya kepada kebajikan atau sekolah tempatan. Kemudian anda tahu bahawa seseorang akan menggunakan semula komputer anda, bukan hanya bahagian dan / atau bahannya. Menyumbang komputer kerja anda boleh membuat perubahan besar dalam kehidupan seseorang.

HOW TO RECYCLE A COMPUTER _ it recycle & pc disposal services5) Di Malaysia, terdapat banyak NGO dan syarikat yang menyapu cakera keras semua komputer yang disumbangkan, secara percuma. Sila layari https://www.itrecycle.com.my/ untuk maklumat lanjut.