Tips & Trik: Setiap negara mempunyai proksi sendiri sebagai id untuk mengakses trafik rangkaian internet. Kadang-kadang laman web tidak boleh diakses dari beberapa negara kerana negara menghadkan atau menyekat beberapa laman web yang dianggap merugikan negara. Tetapi walaupun kita berada di negara tertentu kita boleh menukar proksi dari komputer kita menggunakan proksi dari negara lain, misalnya kita berada di negara A, dan kita ingin membuka web tetapi ternyata web disekat di negara A, kita boleh berubah Proksi dari komputer yang kami gunakan ke negara B dengan mudah, dan web yang disekat akan dapat dibuka di negara A tetapi dengan proksi negara B.
Kini kami cuba mengubah Proksi Chrome kami ke negara lain dengan menggunakan Sambungan yang boleh kami dapatkan secara percuma untuk Penyemak Imbas Chrome kami. Sila ambil perhatian tutorial di bawah.
1. Buka browser Chrome anda.
2. Pergi ke menu Setting.
3. Klik tab Extension di bahagian kiri.
4. Dalam kotak carian, ketik “browser” dan pilih logo globe.
5. Klik “Add To Chrome”.
6. Pilih “Add Extension”. Kemudian tunggu hingga proses pemasangan selesai.
7. Di penjuru kanan sebelah atas akan terdapat logo Globe berbentuk Browser. Sila klik pada ikon tersebut.
8. Klik Protect Me untuk mengaktifkan Extension.
9. Pengaturan awal anda akan menggunakan Proxy Singapore sebenarnya ini sudah cukup, tapi jika anda ingin menggantinya klik “Change”.
10. Sila pilih proksi negara mana yang akan anda gunakan untuk Chrome pada PC anda.
11. Daripada langkah-langkah yang dinyatakan di atas. anda boleh mengakses web yang telah disekat menggunakan alamat proksi dari negara yang anda pilih.
Kini anda boleh cuba membuka laman web https://vimeo.com/ setelah mengaktifkan Extensions Browsec.
Halaman https://vimeo.com/ kini boleh dibuka.