Cara-Transfer-File-Antara-PC-dan-Android
GAMBARAN MENGENAI WIFI FILE TRANSFER
 
Wifi file transfer adalah aplikasi android yang mempunyai ciri pemindahan fail antara PC Android. Dalam operasi, Wifi file transfer akan menjadikan pengurus fail android anda dapat diakses melalui PC dengan alamat (IP) yang dihasilkan oleh aplikasi selagi PC dan Android disambungkan dalam rangkaian WiFi yang sama. Dengan aplikasi ini, anda boleh menyalin fail dari peranti Android atau memasukkan / muat naik fail ke Android anda. 
 
Sebelum memulakan tutorial pemindahan fail antara PC dan Android, terdapat 3 perkara yang perlu anda sediakan:
1. PC atau laptop
2. Aplikasi android yang telah dipasang dengan Pemindahan Wifi
3. Satu rangkaian wifi yang menghubungkan PC dan Android.
Setelah semua tiga perkara di atas siap, sila ikuti langkah-langkah berikut:
1. Sila buka aplikasi Pemindahan Fail Wifi, maka anda akan berhadapan dengan paparan seperti ditunjukkan di bawah:
wifitransfer 1
2. Sila klik pada Start, kemudian aplikasi akan mula beroperasi dan menjana alamat IP yang boleh anda akses melalui PC.
wifitransfer 2
wifitransfer 3
3. Sila buka alamat IP yang disenaraikan pada aplikasi, maka direktori peranti Android anda akan dipaparkan. Sebagai contoh, berikut adalah pandangan direktori peranti Android saya:
wifitransfer 4
Ia muncul di dalam gambar, selain nama fail terdapat beberapa pautan yang boleh digunakan untuk operasi seperti salinan untuk menduplikasi fail ke folder lain, delete untuk memadam fail, menamakan semula untuk menukar nama fail, dan memuat turun untuk memuat turun fail ke PC.
wifitransfer 5
4. Untuk memuat turun fail dari peranti android ke PC, sila buka lokasi folder di mana fail yang anda hendak download, kemudian klik download di sebelah kanan nama fail. Sebagai contoh, saya akan download fail bernama Penugasan_Waiting Lines.docx, jadi apa yang saya lakukan hanya klik pautan download di sebelah kanan dan downloadnya akan berjalan seperti biasa.
wifitransfer 6
wifitransfer 7
5. Untuk mengupload fail, atau dengan kata lain mengambil fail dari PC untuk dimasukkan ke dalam android. Anda boleh menggunakan ciri upload yang disediakan oleh Wifi file transfer. Ia terletak di sebelah kanan, tepat di bawah maklumat peranti Android.
wifitransfer 8
6. Untuk memuat naik fail ke peranti android, sila klik pada Select Files kemudian pilih fail yang anda hendak muat naik. Selepas itu klik start dan proses uploading akan berjalan. Selepas proses uploadselesai, tetingkap direktori akan di reload semula dan di sana anda akan melihat fail yang anda upload telah dimasukkan.
wifitransfer 9
wifitransfer 10
7. Dalam ciri upload ini, anda juga boleh mengupload folder dengan catatan bahawa anda mesti menggunakan google chrome untuk membuka alamat IP yang disediakan. Nota: contoh di atas menggunakan Mozilla Firefox.
Dari sini, tutorial pemindahan fail dari PC ke Android atau sebaliknya selesai. Anda boleh memindahkan fail bila-bila masa yang anda mahu, dengan nota bahawa kedua-dua peranti disambungkan dalam 1 rangkaian WiFi, juga boleh menggunakan penyambungan WiFi dari Android.