CEK FOLDER RECYCLE BIN

Recover Deleted Files
Apabila data dalam Windows dihapuskan, fail tersebut tidak dipadamkan dari komputer anda. Windows memegangnya dalam folder Recycle Bin. Recycle Bin dipasang secara automatik pada komputer jika anda menggunakan sistem pengendalian Windows. Folder ini adalah koleksi fail atau data yang telah dihapuskan secara sengaja atau tidak. Sekiranya fail tersebut masih dalam Recycle Bin, anda boleh menghela nafas lega. Hanya dengan mengklik kanan dan memilih Restore, data akan kembali ke tempat di mana fail disimpan, dan anda boleh menggunakan data tersebut.
GUNAKAN CIRI RESTORE PREVIOUS VERSIONS
 
Pernahkah anda menyemak Bin Recycle tetapi telah dipadam? Tenang, masih ada cara lain untuk kembalikan data yang hilang dengan menggunakan ciri Restore Previous Versions.
Kaedah ini adalah cara yang mudah kerana anda tidak perlu memasang program khas untuk kembalikan fail. Tetapi pastikan anda telah mengaktifkan restore point pada komputer anda.
Berikut merupakan cara mengembalikan file yang terhapus dengan menggunakan Restore Previous Versions. Buka folder di mana data yang telah dipadamkan sebelum ini, kemudian klik kanan kemudian pilih “Restore Previous versions”. Selepas dibuka, kemudian pilih tab “Previous versions” kemudian pilih folder terakhir yang anda ingin restore. Kemudian restore ke kedudukan terakhir sebelum data dipadamkan.
Setelah itu, data anda dapat dikembalikan dan selamat digunakan.
GUNAKAN SOFTWARE KHAS JIKA DIPERLUKAN
Jika kaedah di atas tidak dapat memulihkan data anda, cara terakhir adalah menggunakan software khas recovery data. Terdapat banyak software yang anda boleh gunakan secara berbayar dan tidak berbayar contohnya Recuva, MiniTool Partition Recovery, Wise Data Recovery, dan PC Inspector File Recovery.
Petua untuk mendapatkan data anda daripada kemungkinan hilang atau dipadam
Data yang dipadam atau hilang adalah perkara yang tidak dijangka yang sering berlaku. Terutama bagi anda yang aktif menggunakan komputer dalam aktiviti harian. Adalah lebih baik anda mengikuti petua berikut supaya kehilangan data tidak berlaku kepada anda.
1) Buat back up data berkala 
  • Simple tapi ianya sangat penting. Ramai meremehkan faedah back up data berkala. Tetapi ini adalah perkara penting dan mesti dilakukan terutama jika data yang anda ada adalah data penting seperti data syarikat, data tesis, dll. Back up data anda sekurang-kurangnya sekali dalam sebulan ke dalam penyimpanan cadangan seperti fflashdisk, CD/DVD Room, Harddisk, dll. Jadi apabila terdapat data yang hilang atau rosak akibat virus anda hanya perlu menyalinnya kembali dari fail back up.
Cloud
2) Gunakan teknologi Cloud Computing
  • Satu lagi cara untuk mendapatkan data anda adalah dengan menggunakan teknologi terkini, Cloud Computing. Dengan Cloud, data anda akan disimpan pada server dalam talian supaya dapat mengelakkan kehilangan data disebabkan oleh virus, sistem error, bencana alam, dan lain-lain, seperti yang dimiliki oleh Microsoft Azure. Perkhidmatan cloud computing ini dari Microsoft adalah salah satu daripada perkhidmatan penyelesaian cloud computing yang dipercayai kerana ciri-ciri yang kuat ia membawa bersama teknologi Machine Learning pintar yang mampu menyesuaikan diri dan menyediakan ramalan analitik untuk data custom anda.