Bagaimana Mengendalikan Komputer Tidak Boleh Masuk Windows ~ Apabila anda menghidupkan atau memulakan semula komputer dan komputer hanya memaparkan error atau bluescreen, maka anda mengalami salah satu masalah yang sering timbul untuk pengguna komputer. Masalahnya ialah komputer tidak boleh memasuki windows. Masalah ini timbul kerana proses booting komputer tidak sempurna atau terdapat kemungkinan proses bootnya berhenti di tengah jalan.

 Sebagai orang awam di dunia komputer mungkin anda akan panik dan keliru atas kemunculan masalah ini. Mungkin anda akan tertanya-tanya jika komputer anda rosak dan sebagainya. Tetapi sebelum anda menjadi panik, ada baiknya anda tahu beberapa perkara yang mungkin menyebabkan komputer tidak dapat masuk ke dalam windows. Pengetahuan ini akan membantu anda ketika menghadapi masalah yang sama di masa depan.

Berikut adalah beberapa sebab komputer anda tidak boleh masuk ke dalam windows:

1. Terdapat fail secara tidak sengaja dipadam dalam Sistem Operasi Windows

2. Terdapat kemungkinan virus, spyware atau Trojan yang datang memuat apabila anda memulakan komputer.

3. Terdapat kerosakan kepada fail atau pemandu yang menyebabkan tingkap gagal dalam membacanya.

4. Sistem Operasi Windows rosak atau belum dipasang.

5. Terdapat tetapan BIOS yang telah ditukar atau tidak betul.

Dari beberapa sebab yang disebutkan di atas, anda boleh cuba menyemak dan menyelesaikan masalah ini dalam beberapa cara, termasuk yang berikut:

 1. Cuba mulakan menggunakan Safe Mode

Anda boleh menekan F5 dari keyboard anda apabila komputer pertama kali akan pergi ke windows. Kemudian pilih Safe Mode, apabila komputer berjaya masuk ke dalam windows bermakna akan ada loading yang tidak dapat dibaca oleh windows dengan betul. Cuba matikan pemuatan dengan menggunakan “MSconfig” dalam langkah permulaan. (Mula => jalankan => Msconfig).

2. Cara paling mudah untuk memulihkan komputer yang tidak dapat masuk ke windows adalah untuk memperbaiki tingkap. Masukkan CD pemasangan windows kemudian ubah BIOS untuk cuba start-up via CD atau DVD-ROM, kemudian selepas pemasangan masuk ke bahagian install windows maka pilih opsyen repair windows. Anda boleh memasang windows ke folder baru atau melakukan format cakera keras jika pembaikan windows gagal.

3. Pastikan anda tidak mengubah tetapan BIOS sebelum ini. Jika anda telah mengubah tetapan BIOS maka anda perlu kembalikan tetapan BIOS yang asal. Jika anda terlupa, kami mengesyorkan memilih Default BIOS Default.

4. Kerosakan kepada Driver Kad VGA juga boleh menyebabkan komputer tidak dapat masuk ke dalam windows. Untuk sebab-sebab ini, anda boleh mencuba untuk melakukan Safe Mode lalu uninstall Driver VGA Card yang rosak kemudian install semula Driver VGA yang benar ketika masuk ke windows secara normal.

Sekiranya empat cara di atas telah dilakukan dan ternyata anda gagal, maka kemungkinan salah satu perkakasan anda rosak. Biasanya perkakasan yang rosak adalah VGA Hard Drive dan juga Mainboard juga rosak, tetapi Mainboard kerosakan adalah kemungkinan terkecil.