Cara Memperbaiki Mouse Wireless Yang Rosak ~ Mouse merupakan salah satu perkakasan komputer yang berfungsi sebagai input device. Fungsinya tentu saja anda sudah tahu bukan?

Pada dasarnya mouse digunakan sebagai pointer atau penunjuk, dan memiliki beberapa fungsi penting yang lain seperti klik kanan, klik kiri dan juga scroll bar.

Sebagai pengguna komputer, barangkali Anda pernah mengalami mouse yang tidak berfungsi dengan baik, tidak boleh digerakkan, klik tidak berfungsi dan lain-lain.

Hal ini biasanya berkaitan dengan berbagai faktor terkaitan dengan software atau hardware komputer yang bermasalah.

Jadi, sebelum membuat keputusan untuk menggantikan mouse wireless dengan yang baru, beberapa cara ini mungkin boleh anda gunakan untuk memperbaiki mouse yang bermasalah.

Cara Memperbaiki Mouse Wireless yang Rosak

 Berikut beberapa masalah yang biasanya terjadi pada wireless mouse  dan cara memperbaikinya :
  • Sambungan Bermasalah

Ketika mouse yang kita gunakan mengalami masalah loose connection atau kursor tidak gerakkan mouse, maka yang perlu kita lakukan adalah memeriksa sambungan wireless mouse di port usb komputer/laptop.

Boleh jadi kemungkinan wireless mouse receiver tidak dipasang dengan betul. Untuk memperbaikinya, unplug receiver mouse wireless dan plug. Jika port bermasalah, gantikan dengan port yang lain. 

Mouse wireless tentu saja tidak akan berfungsi dengan normal ketika bateri lemah. Untuk itu, buka cover tempat penyimpanan bateri mouse, dan gantikan dengan yang baru.

Selain bateri lemah, masalah lain juga boleh terjadi ketika jangkauan isyarat dan penerima lemah. Gangguan isyarat terjadi ketika ada isyarat dari beberapa perangkat lain yang mengganggu sambungan wireless mouse, seperti lampu neon, radio, telefon, dan benda logam lainnya.

Gangguan tersebut perlu dijauhkan dari mouse wireless agar perangkat mouse dan receiver dapat menangkap isyarat dengan baik.

  • Masalah Software

Beberapa ciri khas seperti butang tambahan atau kekunci akses cepat, memerlukan software tertentu untuk menyokong prestasi. Dalam sesetengah kes, software tidak serasi dengan komputer atau gagal dipasang.

Untuk masalah ini, anda boleh memasang semula perisian tetikus tanpa wayar yang serasi.

  • Kerosakan Peranti

Penggunaan tetikus tanpa wayar untuk jangka masa yang lama boleh menyebabkan tetikus tidak berfungsi. Seperti barangan elektronik lain, tetikus juga boleh mengalami kerosakan fizikal. Untuk masalah ini, anda boleh menggantikannya dengan tetikus tanpa wayar baru.

  • Virus

Virus juga boleh menyebabkan tetikus tidak berfungsi dengan betul. Kadang-kadang mengklik pada dirinya sendiri, kursor melompat keluar dari kawalan, dan yang lain mungkin disebabkan oleh virus.

Gunakan antivirus yang berkualiti untuk mengimbas keseluruhan sistem komputer. Semak juga konfigurasi software tertentu yang mungkin mengalami perubahan dan menyebabkan tetikus tersekat.

Untuk mengelakkan tetikus tanpa wayar dengan cepat mengalami masalah atau tidak berfungsi, anda harus menggunakan bateri yang berkualiti.

Juga bersihkan pad tetikus dan meja komputer anda. Debu juga boleh menyebabkan gangguan terhadap perkakasan yang digunakan.