Cara Memperbaiki Motherboard Yang Rosak ~ Motherboard adalah salah satu unsur yang paling penting pada komputer. Ia mempunyai peranan penting dalam mengawal pelbagai fungsi di dalamnya. Motherboard atau papan induk komputer bertanggungjawab mengatur susun atur dan koordinasi antara komponen, seperti memastikan prestasi antara RAM, Pemproses, VGA, peranti input dan lain-lain boleh berfungsi bersama untuk membolehkan komputer berfungsi seperti yang dilakukan.

Power Connector , BIOS, slot memori adalah beberapa komponen penting yang fungsinya sangat berpengaruh terhadap prestasi PC. Walau bagaimanapun, tidak asing lagi jika motherboard mengalami masalah supaya pengguna terus panik dan ingin tergesa-gesa untuk membawanya ke tukang repair.

Tunggu sebentar! Anda boleh cuba membaiki motherboard yang rosak seperti yang akan dibincangkan di bawah.

Mula-mula kita harus terlebih dahulu memahami beberapa punca kerosakan sebelum menetapkan!

* Masalah Power Supply

Motherboard mempunyai dua sambungan bekalan kuasa. Mungkin salah satu daripada kedua-dua sambungan itu terlepas dari berfungsi dengan betul. Bekalan kuasa akan ditugaskan untuk mengedarkan arus ke seluruh litar motherboard untuk memastikan semua komponen di dalamnya berfungsi.

Image result for power supply

Sekiranya power supply bermasalah seperti mati atau tidak stabil, motherboard komputer anda pasti tidak berfungsi dengan normal. Jadi, anda harus memastikan power supply komputer berfungsi dengan normal.

* Terdapat Komponen Yang Tidak Dipasang Dengan Betul

Kadangkala terdapat beberapa komponen yang tidak dipasang dengan betul yang menyebabkan motherboard tidak berfungsi.

Ini adalah beberapa alternatif untuk membaiki motherboard yang rosak yang boleh dilakukan sendiri:

  • CHECK POWER SUPPLY

Jika motherboard mengalami masalah kerana power supply, maka ini biasanya menyebabkan PC mati sepenuhnya.

Oleh itu, pastikan anda mencabut / cabut kabel kuasa yang disambungkan ke power supply, buka komputer yang mengecas dan keluarkan power supply yang tidak berfungsi.

Jika anda mahir dalam pembaikan elektronik, kerosakan power supply boleh dibaiki, tetapi jika kerosakan itu teruk, anda harus menggantikannya dengan bekalan power supply yang baru.

  • CHECK BEBERAPA KOMPONEN PENTING DIDALAMNYA

Terdapat beberapa punca yang membuat motherboard mati seperti kipas yang tidak berputar, Clear CMOS tidak berada dalam kedudukan yang betul, dan chipset tidak disambungkan.

  • BETULKAN MASALAH YANG BERLAKU

Jika terdapat masalah dengan salah satu komponen yang disebutkan di atas, maka anda boleh memperbaikinya atau menggantikannya jika salah satu daripada komponen tersebut sudah rosak.

  • BERSIHKAN MOTHERBOARD 

Jika tidak ada kerosakan pada komponen di dalam motherboard maka anda hanya perlu untuk membersihkannya dengan tiner. Kemudian, tunggu sehingga kering dan tutup semula dan cuba hidupkannya.

  • DESKTOP TIDAK MENYALA SETELAH DIBERSIHKAN 

Jika setelah dilakukan step-step diatas, namun desktop masih tidak menyala, bermakna masih ada masalah yang biasanya berhubungan dengan prosesor.

 

Buka chasing itu, dan perhatikan keadaan fizikal prosesor, sama ada terdapat kerosakan fizikal atau motherboard ada mengalami kerosakan.

  • GANTI KIPAS PROSESOR

Anda boleh membuka semula motherboard dan periksa sama ada kipas prosesor terlalu panas atau tidak. Jika ya, anda perlu gantikan kipas prosesor dengan yang baru. Jika kipas prosesor masih elok, masalahnya mungkin dalam kad memori. Jika apabila PC dihidupkan terdapat bunyi bip 3 kali maksudnya mempunyai masalah.

  • CHECK KAD MEMORI

Oleh itu, bersihkan memori dengan mencabutnya terlebih dahulu dalam keadaan PC sudah mati. Kemudian pasang kembali dan cuba hidupkan semula.

Sekiranya kaedah di atas tidak dapat memulihkan kerosakan pada motherboard PC anda, maka kemungkinan terdapat kerosakan pada IC. Ini bermakna anda tidak boleh membetulkannya sendiri, kerana melakukannya memerlukan kemahiran   khusus pada IT. Kami mengesyorkan agar anda membawa PC kepada profesional supaya kerosakan tidak menjadi lebih teruk.