Mengetahui spesifikasi lengkap pada komputer atau laptop adalah sangat perlu dan begitu penting untuk dilakukan, artikel itu memeriksa kualiti komponen, anda boleh memasang perisian dan windows serta game dengan mudah tanpa perlu mempertimbangkan keupayaan PC anda.
Sesetengah syarikat komputer atau laptop sebenarnya sudah mempunyai pelekat atau patch yang memaparkan butiran spesifikasi produk, tetapi tidak semua jenama mempunyai butiran yang sangat terperinci.
Cara Melihat Spesifikasi Komputer Dan Laptop
 
Terdapat banyak cara untuk memeriksa komponen lengkap komputer atau laptop, salah satunya menggunakan perisian jika anda tidak mahu membongkar CPU, tetapi anda boleh melakukan petua berikut tanpa melaksanakan CPU dan memasang perisian.
1. Melalui DirectX Diagnostic Tools
Langkah pertama ialah memasukkan menu RUN, iaitu, anda boleh menekan butang Win + R sehingga paparan muncul di bawah.
tips-Melihat-Spesifikasi-Komputer
Apabila anda memasukkan RUN, perkara kedua yang mesti digunakan ialah menaip huruf “dxdiag”. Pastikan untuk menyemak semula huruf yang anda tekan, supaya tidak terdapat satu perkataan yang salah kemudian tekan OK.
Melihat-Spesifikasi-Komputer
Selepas menekan pilihan OK, anda secara automatik akan dapat memasuki tetingkap DirectX Diagnostic Tools dengan serta-merta.
Trik-Melihat-Spesifikasi-Komputer
Memahami tetingkap menu dalam Alat Diagnostik DirectX:
1) Menu Sistem memaparkan maklumat umum mengenai spesifikasi komputer atau laptop anda.
2) Menu Paparan mengandungi perkara yang berkaitan dengan kad VGA On board atau VGA pada peranti.
3) Menu bunyi menunjukkan kad bunyi (Sound Card) dan pemacu dipasang.
4) Menu input membentangkan peranti input yang anda gunakan seperti tetikus papan kekunci dan lain-lain.
2. Melalui “My Computer”
 
Petua kedua untuk mengetahui spesifikasi PC atau laptop anda ialah, melalui pintasan “my computer”.
Melihat-Spesifikasi-Laptop
Selepas anda membuka “my computer”, kemudian klik kanan pada tetikus di mana-mana kemudian pilih “Properties” untuk dipaparkan seperti yang ditunjukkan di bawah.
Melihat-Spesifikasi-Komputer-Dan-Laptop
Dari sana, anda boleh menyemak spesifikasi komponen komputer atau laptop tetapi tidak begitu lengkap. Jika anda mahu melihat butiran lanjut, tekan pilihan “Device Manager”.
Melihat-Spesifikasi-Komputer-Laptop
Itulah siri tip untuk melihat spesifikasi pada komputer atau laptop anda, sangat mudah tanpa memerlukan perisian pihak ketiga. Semoga artikel seperti ini dapat membantu dan menambah pandangan anda.