Komputer kini menjadi perkara wajib pada manusia untuk menyelesaikan beberapa kerja tertentu. Walau bagaimanapun, perkara elektronik tidak boleh dipisahkan daripada masalah kerosakan, terutama jika ia telah digunakan dalam jangka masa yang lama.

Salah satu masalah yang paling biasa ialah power supply mati. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin memerlukan beberapa petua atau cara membaiki power supply yang mati supaya boleh berfungsi semula.

Sebelum membincangkan bagaimana untuk membaikinya, adalah baik untuk mengetahui beberapa tanda dan punca masalah power supply anda:

  • Komputer tidak hidup apabila butang kuasa ditekan. Untuk menghidupkan komputer, satu-satunya cara adalah menekan butang kuasa. Dan jika komputer masih tidak hidup ini bermakna power supply anda sememangnya menjadi masalah.
  • Terdapat beberapa wayar atau plug yang tidak dipasang dengan betul adalah salah satu sebab power supply anda tidak berfungsi. Pastikan anda check sambungan yang diperlukan sebelum menghidupkan komputer.
  • Proses boot yang terlalu lama menyebabkan reboot tiba-tiba, juga menjadi punca power supply yang bermasalah. Juga, bunyi “bip” yang berterusan juga boleh menjadi penyebab utama power supply anda tidak berfungsi.

Dengan mengetahui ciri-ciri dan punca kerosakan power supply di atas, adalah penting bahawa kita tahu bagaimana untuk membaiki power supply yang mati.

Perlu diketahui bahawa power supply yang mati biasanya akan sukar diperbaiki, terutama jika anda tidak mahir dengan elektronik atau pembaikan komputer.

Jadi cara terbaik ialah membeli power supply yang baru. Harga power supply di pasaran boleh dijual pada harga yang berbeza-beza, tetapi pada umumnya harga agak murah.

Di sini kita sertakan cara untuk membaiki power supply yang mati:

  • Pastikan semuanya dimatikan dan tarik kabel dari port. Pakai sarung tangan jika perlu. Kemudian, keluarkan PC dan cabut semua kabel penyambung yang disambungkan ke hard disk, dan bahagian penting lain. Selepas itu, keluarkan juga connector dari power supply yang disambungkan ke motherboard.
  • Kemudian, buka casing PC dan keluarkan power supply yang rosak. Pastikan anda melakukannya dengan teliti kerana terdapat banyak kabel dalam PC. Di samping itu, bolt yang dipasang pada casing PC hendaklah dikeluarkan.
  • Pemasangan power supply baru boleh dilakukan dengan mudah. Cukup memasukkan power supply ke dalam casing PC dengan berhati-hati. Pastikan penempatan adalah sama dengan kedudukan asal. Kemudian letakkan semua bolt pada casing. Selesai memasang semua bolt, ketatkan bolt supaya lebih kuat untuk menahan power supply.
  • Sebelum memeriksa power supply baru, pastikan semua connector yang dikeluarkan telah dipasang dengan betul. Semak juga elemen lain seperti pinset kabel dan lain-lain. Apabila semuanya selesai, maka komputer boleh cuba untuk memulakan semula.