Kami akan berkongsi bagaimana cara untuk menangani komputer yang lambat. Mungkin anda semua pernah berasa kesal atau marah apabila berhadapan dengan komputer yang lambat kan ? Oleh sebab itu, ia boleh membuatkan anda rasa bosan atau mengantuk. Disini kami akan berkongsi sedikit tips untuk masalah anda. Teruskan membaca ya!
1. Padam program yang tidak diperlukan
Program yang terlalu banyak di-install ke dalam komputer menyebabkan komputer anda jadi perlahan. Oleh itu, padamkan program yang tidak penting.
Cara untuk padam sangatlah mudah. Ikuti cara ini :
Start → Control Panel → Uninstall a Program/Programs and Features → Klik kanan pada program yang telah dipadam → klik Uninstall
 
Atau anda juga boleh menggunakan software “IObit Uninstaller”
2. Defragment Harddisk
Defragment hard disk anda sangat penting. ini akan menetapkan semula semua data atau fail pada cakera keras anda. Data / fail yang bertaburan akan menjadikan prosesor lambat untuk mencari / memuat data yang disimpan pada komputer anda. Prosesor akan cuba mencari fail dan memaparkan sepenuhnya. Untuk defragment hard disk anda, anda boleh melakukan ini:
  • Klik Start → All Program → Accessories → System Tools → Disk Defragmenter
Atau pada Windows 10, anda boleh menggunakan kaedah di bawah:
  • Klik pada icon search windows → tekan “defragment and optimize drives”
(Buat defragment pada semua hard disk, lakukan sekurang-kurangnya sekali sebulan)
 
Anda juga boleh menggunakan aplikasi “Smart Defrag”.
3. Tidak Memasang Antivirus Berlebihan
Menggunakan program pembersihan virus atau lebih dikenali dengan Anti Virus adalah satu perkara yang penting, memandangkan terdapat banyak virus beredar yang tertanam dalam aplikasi komputer. Gunakan ia untuk menyimpan fail penting yang disimpan di komputer anda. Terdapat banyak aplikasi anti-virus dalam edaran mulai dari percuma hingga dibayar. Walau bagaimanapun, selalunya kita terlalu bimbang tentang serangan virus lain untuk kita yang mempunyai komputer yang sentiasa bersambung ke internet, jadi kita memasang lebih daripada satu aplikasi Anti Virus dan akibatnya komputer terasa lambat. Itu disebabkan, aplikasi anti-virus yang dipasang pada komputer kita akan terus berjalan walaupun kita tidak menggunakannya.
4. Backup Font
Berapa banyak fon / huruf yang terdapat pada komputer anda dan berapa banyak fon yang sering anda gunakan? Ini juga perlu dipertimbangkan. Fon yang terdapat pada sistem akan dimuatkan oleh komputer. Lebih banyak jenis font yang disimpan dalam sistem akan memperlahankan proses pemuatan. Oleh itu, lebih baik untuk membuat backup untuk fon yang tidak pernah digunakan.
Caranya :
Buka Control Panel → Appearance and Personalization → Font → Lakukan backup dalam folder yang dicipta terlebih dahulu, untuk digunakan semula pada bila-bila masa yang diperlukan
 
5. Sediakan Program Start Up
Tetapan program startup terbukti sangat berkesan untuk mempercepat proses boot komputer kita ke skrin desktop. Kita boleh memilih program mana yang akan kita jalankan dan mana yang tidak kita jalankan semasa proses permulaan untuk mengoptimumkan prestasi komputer kita supaya ia tidak perlahan. Bagaimana untuk memulakan Startup seperti berikut:
tekan kekunci Windows + R (untuk membuka run) kemudian tekan “msconfig”, klik tab “Startup”, pilih satu program yang tidak diperlukan dan klik “Disable”