Adakah anda menjaga laptop anda dengan betul? Menjaga laptop sering dilupakan oleh pemilik laptop itu sendiri. Padahal menjaga laptop adalah perkara yang sangat penting untuk mengekalkan prestasi dan mengelakkan laptop daripada kerosakan. Menjaga laptop anda sebenarnya sangat mudah dan tidak memerlukan masa yang lama. Disini kami senaraikan bagaimana untuk menjaga laptop dengan baik dan betul.

1) Jangan kerap main game

Ini sangat berpengaruh dalam prestasi komputer riba. bermain permainan yang berada di luar keupayaan komputer riba itu sendiri akan menyebabkan komputer riba terlalu panas. Tidak semua komputer riba boleh digunakan untuk bermain permainan percuma. Saya cadangkan menggunakan komputer riba khas untuk permainan jika anda ingin bermain permainan berat, ini akan menyebabkan peranti terlalu panas dan gagal berfungsi jika hanya menggunakan komputer riba dengan spesifikasi standard.

2) Guna laptop pada tempat yang keras dan rata sahaja

Selalunya orang menggunakan komputer riba di atas katil atau di atas bantal. Sebenarnya ini sangat berbahaya untuk komputer riba anda, kerana apabila komputer riba diletakkan di permukaan yang lembut dan tidak rata, peredaran udara untuk laluan saluran udara akan ditutup. Ini akan menyebabkan peranti dalaman laptop terlalu panas.

3) Bersinkan keyboard dan skrin laptop 

Ini adalah perkara yang mudah tetapi sering dilupakan, jarang membersihkan keyboard akan menyebabkan kemungkinan kekunci keyboard rosak. Begitu juga dengan skrin, jika jarang membersihkan skrin akan mengalami flag (kotoran dilekatkan dan sukar dibersihkan).

4) Jauhkan dari kanak-kanak kecil 

Sudah tentu sudah ramai yang tahu tentang ini, kanak-kanak kecil tidak banyak tahu. Oleh itu, biasanya kanak-kanak kecil akan mencari tahu tentang perkara-perkara yang asing kepadanya. Seperti komputer riba, dikhuatiri akan ada perkara yang tidak diingini jika ia jatuh ke tangan kanak-kanak kecil.

5) Jauhkan dari cecair

Kerosakan sistem komputer riba kemungkinan besar akan berlaku. Komputer riba anda tidak boleh digunakan lagi sekiranya terlalu banyak komponen yang rosak kerana terkena cecair.

6) Caj bateri laptop dengan betul

Jangan menggunakan komputer riba semasa mengecas bateri komputer riba. Sebenarnya ini boleh merosakkan bateri komputer riba lebih cepat. Cara yang betul adalah mengeluarkan apabila penuh, dan memasang semula apabila ia hampir hilang (apabila amaran muncul) tetapi jangan biarkan bateri komputer riba dihidupkan sehingga komputer riba dimatikan semasa digunakan. Ia akan membuat penurunan bateri.

7) Jangan letakkan barang di atas laptop

Meletakkan barang-barang berat di atas komputer riba boleh menyebabkan skrin komputer riba pecah, atau juga rosak pada komponen komputer riba yang lain.

8) Jangan install aplikasi sebarangan

Terdapat banyak aplikasi yang boleh dimuat turun dari internet dengan bebas. Walau bagaimanapun tidak ada jaminan bahawa fail yang diambil dari internet adalah 100% bersih dari virus. Oleh itu, mula-mula periksa keselamatan aplikasi yang akan anda pasang di komputer riba anda. Dan tentu saja itu juga menggunakan Anti Virus.

9) Perhatikan cara meletak kabel

Pastikan pengecas digulung dengan betul apabila tidak digunakan. Jangan terkena objek tajam untuk mengelakkan kabel tercalar. Letakkannya di tempat yang selamat.

10) Perhatikan suhu pada laptop 

Yang terakhir ini sering diremehkan, apabila suhu melebihi batas akan menyebabkan komponen utama pada komputer riba rosak.