HOW TO STOP A WINDOWS COMPUTER FROM HANGING _ TYFONTECH _ TYFON TECH 01Sekiranya Windows merosakkan anda secara konsisten, ini mungkin menjadi masalah dengan perisian tertentu atau masalah prestasi komputer yang lebih umum. Melakukan pemeriksaan penyelenggaraan tetap dapat membantu mencegah pembekuan, dan masalah beku segera sering dapat diselesaikan dengan membebaskan kelajuan prosesor dan melakukan diagnostik skala besar. Panduan ini membincangkan cara untuk meningkatkan kelajuan larian komputer anda dalam kedua-dua jangka pendek dan jangka panjang untuk menjalankan perisian Windows anda dengan lebih lancar.

KAEDAH 1: MENGURANGKAN DIAGNOSTIK SKALA BESAR DAN MEMULIHAN

1) Defragment cakera keras anda. Dengan menjalankan defragmenter, anda menyusun semula data fail dan menjadikannya lebih mudah untuk komputer anda mencari apa yang ia cari dan kurang mungkin membekukan. Untuk mengakses utiliti ini, pergi ke Program> Aksesori> Alat Sistem> Disk Defragmenter.

 • Proses setiap hari menyebarkan data fail komputer anda secara fizikal ke dalam cakera keras yang kemudian menyebabkan komputer mengambil masa yang lebih lama untuk mengambilnya. Defragmenting membetulkan isu ini dan mungkin mengambil masa mana saja dari 10 minit hingga beberapa jam bergantung pada saiz cakera.

HOW TO STOP A WINDOWS COMPUTER FROM HANGING _ TYFONTECH _ TYFON TECH 01

2) Format cakera anda dan pasang semula sistem pengendalian anda. Kadang-kadang uninstall dan kemudian memasang semula aplikasi dapat membantu mereka berjalan lebih cepat dan sistem operasi Windows Anda tidak berbeza. Memformat transaksi cakera keras anda dengan memadam semua fail pada cakera utama anda sebagai persediaan untuk memasang semula Windows menggunakan cakera memasang asal anda.

 • Pastikan anda membuat sandaran data anda terlebih dahulu! Pemformatan bermaksud segala-galanya pada cakera keras anda akan dipadamkan.
 • Pada Windows 8 dan ke atas, anda boleh menggunakan tindakan Refresh dan Windows akan memasang semula dirinya sendiri, tanpa sebarang DVD dan memadamkan data anda.

HOW TO STOP A WINDOWS COMPUTER FROM HANGING _ TYFONTECH _ TYFON TECH 01

3) Turunkan ke sistem operasi yang lebih rendah. Sekiranya sistem anda hanya memenuhi keperluan minimum untuk OS semasa, penggredan dapat membantu meningkatkan prestasi anda. Deskripsi-Windows-8-ke-Windows-7 merujuk kepada satu sistem operasi khusus yang menurunkan.

HOW TO STOP A WINDOWS COMPUTER FROM HANGING _ TYFONTECH _ TYFON TECH 01

KAEDAH 2: MENGGUNAKAN PERINGKAT CEPAT UNTUK MELAKUKAN

1) Kemas kini aplikasi anda. Semak bahawa perisian anda (termasuk OS Windows itu sendiri) adalah terkini. Pada umumnya versi perisian yang paling terkini berjalan lancar.

 • Semak dan pasang kemas kini Windows OS dengan mengakses Kemas Kini Windows> Periksa Kemas Kini> Pasang Kemas kini.
 • Banyak program perisian akan memaklumkan anda tentang kemas kini semasa ia tersedia, tetapi anda juga boleh mencari versi terbaru dalam talian atau melihat alat kemas kini perisian yang secara berkala memeriksa kemas kini dan menyampaikan laporan.

HOW TO STOP A WINDOWS COMPUTER FROM HANGING _ TYFONTECH _ TYFON TECH 01

2) Tutup semua aplikasi yang tidak diperlukan. Pelbagai program yang berjalan di luar skrin boleh memakan sebahagian besar memori operasi komputer anda dan dengan itu melambatkannya. Untuk melihat program mana yang dijalankan pada bila-bila masa tertentu, periksa ikon di sepanjang panel aplikasi anda atau buka aplikasi “Pengurus Tugas”.

3) Hadkan program yang dibuka secara automatik pada permulaan. Akses “konfigurasi permulaan” alat dengan mencari “msconfig.exe” dan kemudian menjalankan program. Klik tab “Permulaan” untuk menogol program mana yang dijalankan secara automatik semasa permulaan.

 • Selalunya, Microsoft menawarkan muat turun perisian yang disebut “Autoruns” yang menyediakan akses yang serupa dan beberapa lagi pilihan untuk perisian yang dibuka secara automatik apabila Windows bermula.

HOW TO STOP A WINDOWS COMPUTER FROM HANGING _ TYFONTECH _ TYFON TECH 01

4) Matikan kesan visual. Windows mempunyai sekitar 20 kesan visual (cth. Kesan bayangan atau menu cara buka dan menutup) yang mungkin juga memperlahankan anda. Anda boleh toggle masing-masing dan mematikannya atau membenarkan Windows memilih tetapan yang optimum untuk prestasi (disyorkan).

 • Akses tetapan kesan visual melalui Panel Kawalan> Maklumat Prestasi dan Alat> Laraskan Kesan Visual.

5) Buang sebarang aplikasi yang tidak diperlukan lagi. Untuk memadam program, masukkan panel kawalan dan klik “Tambah / Buang Program,” pilih program yang anda ingin uninstall dan klik “Tukar / Buang”.

6) Padamkan sebarang fail yang tidak diperlukan lagi. Utiliti “Pembersihan Cakera” terbina dalam mencari fail yang tidak diperlukan untuk mengekalkan cakera keras anda tanpa hambatan dan meningkatkan prestasi.

 • Akses Pembersihan Cakera melalui Tetapan> Panel Kawalan> Alat Pentadbiran.
 • Ingat untuk mengosongkan tong kitar semula anda dengan kerap! Fail terus disimpan di sana kecuali dikosongkan dan kadangkala boleh menyebabkan perlahan.

KAEDAH 3: PENYELENGGARAAN PERATURAN PRACTICING

1) Mulakan semula komputer anda secara tetap. Restart semula membersihkan memori PC anda dan menutup semua perisian yang mungkin berjalan di belakang tabir. Mulakan semula menjadi sebahagian daripada rutin (mingguan) normal anda.

2) Jalankan imbasan virus. Secara teratur menjalankan imbasan virus mengenal pasti kemudian membetulkan banyak masalah dengan prestasi perlahan. Gunakan pengimbas terbina dalam Windows (Defender) atau pilih dari pelbagai pilihan perisian lain yang tersedia.

3) Bersihkan pendaftaran Windows anda. Ini adalah langkah untuk pengguna Windows maju dan melibatkan perubahan tetapan sistem penting, jadi teruskan dengan berhati-hati. Akses editor pendaftaran (“regedit”) dan pastikan anda menyimpan salinan sandaran sebelum dimulakan. Dari editor pendaftaran anda boleh memadam aplikasi lama, mengeluarkan item permulaan yang tidak diingini, dan menyesuaikan tetapan profil pengguna di peringkat pentadbir.

 • Walaupun terdapat banyak pembersih registry perisian pihak ke-3, mengambil masa untuk membersihkan registri anda dengan tangan biasanya merupakan idea yang lebih baik yang akan menghasilkan hasil prestasi yang lebih baik.

4) Secara fizikal buka komputer anda dan bersihkannya. Debu boleh membuat komputer terbaik berjalan dengan perlahan. Kaedah ini melibatkan pembongkaran skru di sisi kes komputer dan menggunakan udara termampat untuk membersihkan habuk di dalamnya. Teruskan dengan hati-hati kerana bahagian dalam komputer anda boleh agak halus.

 • Beri perhatian khusus untuk membersihkan penyejuk haba dan peminat yang lain.