Dalam mengakses internet boleh menggunakan pelbagai kaedah, yang biasa digunakan adalah dengan menggunakan pembekal telekom (kad sim) dan menggunakan wayarles atau yang biasa disebut WiFi. Kewujudan wifi sendiri sudah banyak kita jumpai di berbagai kota dan tempat hiburan.

Image result for Bagaimana Membuat Hotspot Wifi pada Windows Laptop PC

Sesungguhnya WiFi yang terkenal dengan pelbagai kalangan pengguna internet, wifi itu sendiri sangat disukai pengguna internet yang mempunyai sambungan dan akses internet cukup tinggi jika dibandingkan dengan kad sim. Tak hanya itu wifi juga cenderung lebih stabil sambungan tidak naik turun.

Wifi sendiri berfungsi dengan isyarat radio yang dapat menyampaikan data dengan cepat, Sekurang-kurangnya wifi yang disambungkan mesti mempunyai jarak yang relatif hampir biasanya kurang dari 20 meter. Halangan-halangan yang lebih jauh dan lebih menghalang isyarat, maka sambungan akan lambat dan sebaliknya jika jarak dekat dengan sedikit halangan akan internetanya cepat.

Image result for Bagaimana Membuat Hotspot Wifi pada Windows Laptop PC

WiFi dikenali secara meluas pada masa kini, dan kehadiran WiFi sangat dicari kerana ia boleh mengakses internet dengan kelajuan tinggi. Rangkaian WiFi hampir sama dengan menggunakan kabel LAN di pejabat, tetapi WiFi menukarkan kabel ke isyarat radio yang dapat menyampaikan data dengan cepat.

Adakah anda tahu bahawa untuk dapat menghidupkan wifi pada komputer atau komputer riba, boleh menggunakan perisian tambahan atau juga dengan perisian bawaan dari tingkap. Tetapi perkara utama untuk memastikan anda menggunakan sistem operasi Windows 7 atau versi yang lebih tinggi seperti windows 8 dan 10. Sebenarnya terdapat 2 kaedah yang akan saya kongsikan dalam kaedah pertama adalah untuk membuat hotspot dari komputer atau komputer riba dengan perisian atau aplikasi.

# 1. Bagaimana Menghidupkan Laptop ke Hotspot WiFi dengan Perisian / Aplikasi

Cara pertama agak mudah dilakukan, bagaimana menggunakan aplikasi tambahan yang Hotspot. Permohonan ini akan membantu anda menghidupkan komputer hotspot atau komputer riba dengan praktikal dan mudah. Sila lihat tutorial cara membuat komputer menjadi hotspot dan membolehkan hotspot di pc mudah dan cepat.

a. Langkah pertama sila muat turun dan pasang aplikasi mHotspot.

b. Jika sila buka aplikasi dengan mod pentadbir. Klik Start> type “mhotspot”> Right Click Run as Administator.

c. Sebaik sahaja buka sila isi seksyen anda yang sedia ada,

• Hostanme: Untuk menetapkan nama hotspot anda.

• Kata laluan: untuk memberikan kata laluan pada hotspot anda.

• Sumber Internet: Pilih Wi Fi

• Pelanggan Maksimum: Jumlah maksimum gelung yang boleh disambungkan dengan Hotspot anda.

d. Selepas itu klik “Start Hotspot”. Kemudian hotspot akan Aktif seperti ditunjukkan di bawah.

e. Selesai, hidupkan anda menghidupkan wifi pada telefon pintar atau peranti mudah alih lain dan menyambungkannya dengan hotspot yang telah dibuat. Sambungkan wifi mengikut nama hos dan kata laluan input. Kaedah ini sangat mudah dilakukan, kerana kemudian anda boleh menghidupkan komputer secara langsung ke hotspot. Perhatikan apabila anda menjalankan aplikasi ini pastikan run dijalankan sebagai pentadbir, Cara ini juga anda boleh gunakan dalam windows xp, windows 7, windows 8 dan 10.