Apakah yang dimaksudkan dengan bios komputer ~ Bagi pengguna atau juruteknik komputer, istilah BIOS adalah perkataan yang sering disebutkan, tetapi jika anda tidak memahami perkara berikut, kami akan mengkaji semula apakah bios dan apakah fungsi dan bagaimana ia bekerja dalam sistem komputer.
PENGERTIAN BIOS
BIOS merupakan singkatan dari Basic Input Output System yang merupakan software yang ditulis dalam bahasa mesin (assembly) yang pada dasarnya dibuat khusus untuk mengatur fungsi dasar hardware komputer.
Penggunaan BIOS itu sendiri telah dibuat dari kilang komputer dan ditanam dalam memori ROM atau yang disebut CMOS (Complimentari Metal Oxide Semicounductor).
Dari sudut pandangan fizikal CMOS mudah diketahui, bateri kecil dan letakkkan di dalam motherboard. Kewujudan bateri CMOS akan dapat menyimpan BIOS tetapan yang telah anda tetapkan seperti maklumat sistem tarikh dan masa, tetapan peranti boot, tetapan permulaan dan sebagainya, jadi walaupun komputer dimatikan, tetapan tidak akan hilang.
FUNGSI UTAMA BIOS 
Seperti yang telah disebutkan di dalam perenggan di atas, BIOS mempunyai fungsi utama untuk memberi arahan apabila komputer bermula, proses ini biasanya dipanggil POST (Power On Self Test) yang digunakan untuk memulakan, menetapkan dan mengenalpasti kewujudan perkakasan seperti cakera keras, cpu, memori, papan kekunci, ram, tetikus dan perkakasan lain yang digunakan oleh komputer.
CARA BIOS BEKERJA 
BIOS akan dijalankan pada kali pertama komputer dihidupkan, dalam proses permulaan, BIOS akan menetapkan dan memulakan perkakasan yang dipasang dan memastikan semua perkakasan sedia untuk berfungsi menjalankan sistem operasi.
JENIS-JENIS BIOS 
  • Award Software
  • Award BIOS
  • Phoenix BIOS
  • Acer Labs
  • LSI Logic dan lain-lain
PENGELUAR BIOS 
  • Award BIOS
  • Phoenix BIOS
  • AMI Bios 
CARA MASUK KE MENU BIOS 
 
Untuk memasukkan tetapan BIOS lakukan beberapa konfigurasi, biasanya kita boleh lakukan dengan menekan butang padam, F2, F3 atau F8 (mengikut tetapan pembuatan) pada masa komputer mula-mula dihidupkan.