Adakah komputer rumah anda berjalan lambat? Terdapat banyak sebab yang mungkin mengapa komputer rumah anda berjalan perlahan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk membantu mendapatkan PC anda semula untuk mempercepatkan.

LANGKAH-LANGKAH

 • Padam fail yang tidak digunakan. Windows akan berjalan lebih cepat jika pemacu dibersihkan daripada fail yang tidak digunakan. Fail-fail ini tidak digunakan biasanya Fail Sementara, Sejarah URL, kuki, sejarah borang, dan fail yang terdapat dalam Recycle bin. Cara mudah untuk melakukan ini adalah dengan menggunakan program Disk Cleanup yang telah dipasang sebelumnya.
 • Pemacu cakera keras. Gunakan kaedah di bawah untuk menggunakan utiliti yang dibekalkan dengan Windows.

 • Buka ‘My Computer’.
 • Klik kanan pada pemacu yang anda mahu defragment dan pilih “Properties”.

 • Klik pada butang ‘tools’.
 • Pilih ‘Defragment Now’.

Secara automatik menukar aplikasi yang secara automatik bermula:

 • Klik butang ‘start’
 • Klik butang ‘run’
 • Taip ‘msconfig’, kemudian klik OK
 • Selepas menaip msconfig, klik pada tab boot.ini kemudian klik tanda + di sebelah Noguiboot, ini akan membantu anda keluar dan akan menutup animasi windows. yang membantu komputer anda boot lebih cepat.

KAEDAH 1: KAEDAH ALTERNATIF – “MSCONFIG

 1. Pergi ke butang ‘start’ klik ‘run’ kemudian taip msconfig pada kotak ‘run’.
 2. Tetingkap mesti muncul. Kemudian di bahagian atas tetingkap anda akan melihat tab permulaan. Pergi ke tab permulaan dan matikan program yang tidak diperlukan. Jika anda tidak tahu apa itu, cari di google.com. Sekiranya anda takut mematikannya, tinggalkannya.
 3. Pergi ke tab but atau tab “BOOT.INI”. Kemudian di bahagian boot, klik pilihan lanjutan. Kotak harus muncul dengan pilihan menggunakan berbilang prosesor semasa memulakan, tandakan kotak di sebelah pilihan dan pilih berapa banyak pemproses yang anda mahu gunakan. Untuk pengguna windows XP, aktifkan / NUMPROC = dan setkannya kepada berapa banyak pemproses yang anda gunakan untuk boot. Klik OK dan kembali ke bahagian boot skrin msconfig.
 4. Di sebelah kanan skrin boot msconfig, anda perlu melihat bahagian waktu tamat dan seksyen tamat waktu perlu ditetapkan pada 30 saat, menukar tetapan ini kepada 3 saat.
 5. Klik ok dan ok untuk keluar dari kotak msconfig dan mulakan semula komputer anda.

KAEDAH 2: KAEDAH ALTERNATIF – BIOS

 1. Hidupkan komputer anda. Tidak tidur atau hibernating. Apabila anda melihat logo pengeluar komputer anda, skrin BIOS, tekan kekunci fungsi yang sama untuk memasukkan persediaan. 
 2. Sekarang bahawa anda telah memasukkan persediaan, anda hanya akan menggunakan kekunci anak panah, Enter, dan ESC untuk menavigasi BIOS. Pindahkan ke tab but dengan menekan anak panah kiri atau bawah sehingga anda sampai ke tab but. Sekali di bahagian boot dari BIOS, pilih Keutamaan boot atau perintah boot atau sesuatu yang serupa, dan apabila anda berada dalam keutamaan boot, anda akan melihat 4 keutamaan. Keutamaan harus menjadi cakera liut, kemudian CD, kemudian kumpulan HDD, kemudian kumpulan rangkaian atau sesuatu yang serupa. Kami akan mengubah keutamaan pertama kepada kumpulan HDD. Pergi ke keutamaan 1 dan tekan enter. Kotak harus muncul memaparkan senarai perkakasan untuk dimasukkan ke dalam keutamaan pertama. Pilih kumpulan HDD untuk keutamaan pertama. Pergi ke keutamaan 2 dan pilih kumpulan CD, kemudian keutamaan 3 dan tetapkannya ke kumpulan rangkaian, dan keutamaan 4 pilih kumpulan floppy atau anda hanya boleh melumpuhkan keutamaan keempat. Hanya pastikan bahawa kumpulan HDD berada dalam keutamaan yang pertama dan tidak ada salinan kumpulan lain dalam keutamaan yang berbeza. Sebagai contoh, kami ingin mengelakkan kumpulan HDD diperiksa untuk media yang boleh ditarik selepas apa-apa lagi. Kami hanya mahu 1 kumpulan untuk 1 keutamaan.
 3. Keutamaan boot keluar dan dalam bahagian boot mesti ada pilihan boot pantas, kami mahu mengaktifkan pilihan ini. Pindah ke pilihan boot pantas dan tekan enter dan kotak harus muncul meminta atau aktifkan, kami ingin mengaktifkannya supaya berpindah ke pilihan membolehkan dan tekan enter.=
 4. Tekan esc + keluar dan simpan pada bios.